U četvrtak najveća volonterska akcija u BiH: Milion sadnica za jedan dan

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 07:42

U četvrtak najveća volonterska akcija u BiH: Milion sadnica za jedan dan

Akcija će obuhvatiti skoro sve opštine, a cilj je zasaditi milion sadnica na šumskom zemljištu, ali i na gradskim zelenim površinama, a sve to realizovat će oko 20.000 volontera iz cijele BiH

“Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan” je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća u Bosni i Hercegovini, koja će sutra biti sprovedena na području cijele BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima predsjednika Udruženja građana “Ruke” i koordinatora akcije Božidara Mihajlovića, ovo je najveća volonterska akcija u historiji BiH.

“Akcija će biti održana u gotovo svim opštinama u BiH, a cilj je zasaditi milion sadnica, uključiti 20.000 volontera i podići svijest građana o potrebi zaštite životne sredine i šumskih ekosistema”, pojasnio je Mihajlović za AA.

Akcija je posvećena prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, kao i dvorištima, a organizatori su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana “Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, odnosno u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, a uz podršku međunarodne i akademske zajednice.

UG “Ruke” i UG “Mozaik prijateljstva” su u posljednjih godinu dana organizovali dvije velike akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada pod nazovom “Let’s Do It – očistimo Zemlju za jedan dan”. Akcije su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz pomoć i podršku volontera.

Prva akcija je provedena prošle godine i ostvareni su izvanredni rezultati tako što je učestvovalo 37.500 volontera u 105 općina, a očišćeno je oko pet tona otpada. U drugoj akciji, organizovanoj ove godine učestvovalo je oko 50.000 volontera iz 107 bh. općina, a očišćeno je pet tona otpada.

Ideja za akciju “Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan” proizašla je iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava ove zemlje.

Šume su svakodnevno izložene nelegalnim sječama, u šume se već godinama nepropisno odlažu velike količine otpada, šume nisu dovoljno dobro sistemski zaštićene od napada patogena i štetnih insekata, dok je više od 100.000 hektara šuma minirano.

Iz NVO sketora navode da se nedovoljno ulaže u potivpožarnu zaštitu u BiH, te da svake godine izbijaju požari koji šumskom fondu nanesu višemilionske štete.

Koordinatori akcije u Mostaru su Vijeće mladih Grada Mostara zajedno sa ekološko osviještenim  mladim entuzijastima i aktivistima.

Riječ je o velikoj volonterskoj akciji pošumljavanja koja će se realizirati diljem Bosne i Hercegovine te kojoj  je cilj zasađivanje 1.000.000 sadnica drveća, učešće najmanje 20.000 volontera, podizanje svijesti i edukcija javnost o zaštiti životne sredine kao i važnosti šumskih ekosistema.

Svi zainteresirai građani Mostara akciji se mogu priključiti na slijedećim lokacijama gdje će biti i okupljanje u 10 sati:

-Vrh Avenije
– Projektant
– Razvitak
– Španjolski Trg(ispred Publike)
– Park kod Ibrahim pašine džamije (blizu Fahd-a)
– Vukovarska ulica
– Trokut na ulazu u Tepu
– Okolina Pravoslavne crkve i groblja
– Tržnica

tačno.net
Autor 23.10.2013. u 07:42