U Mostaru, demokratski, ravnopravno i frontalno!

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 13:37

U Mostaru, demokratski, ravnopravno i frontalno!

„Tiha voda i bregove valja „ starinska je izreka naših pametnih. Upravo je tako tiho i na scenu grada Mostara ponikla stranka DEMOKRATSKA FRONTA, koja u temeljnoj odrednici svoga formiranja i djelovanja sadrži i najbitniju odrednicu stranke za ravnopravnost svih građana i naroda.

U turobnim vremenima i na trnovitom i klizavom terenu, iznikla je jedna stabilna i postojana stranka, kao pravi mehlem ovome „gradu slučaju„ i njegovim građanima, koji iznad svega vole svoj Mostar, ali onaj iz sjećanja i iz njihove mladosti. Ovaj mehlem je za njihovu dušu, a cjelokupna nadgradnja svega porušenoga i uništenoga u materijalnom pogledu, vremenom će se obnoviti i izgraditi, možda i ljepše da izgleda, kao što nam je izronio i naš ljepotan „novi- stari most„.

Odavno smo se nadali i očekivali i pojavu stranke profila i značaja, baš u ovome gradu, po mjeri i želji njenih čestitih i poštenih građana, kakve će upravo po riječima i njenoga osnivača  poštovanoga i cijenjenoga Željka Komšića, biti okosnica i temeljna vrijednost postojanja i djelovanja stranke.

Ovome  uništavanom gradu i njegovim napaćenim građanima u proteklom periodu zlih događanja, upravo je potreban mir i stabilnost, iznad svega harmonija i jedinstvo suživota i djelovanja, svih njegovih građana i naroda, a to je upravo i temeljna odrednica i postulat definisanja jedinstvenoga grada Mostara.  Da se i konačno posvetimo njegovom privrednom i svakom drugom ekonomskom napretku, standardu njegovih građana i normalnoga i dostojnoga ljudskoga života, kakvoga i zaslužujemo.

Činjenice iz stranačkoga suživota i djelovanja u gradu ukazuju na neke „kvazidemokratske i mutnoetničke„ stranke, sa nebulozama i demagoškim naricajima u našoj svakodnevnici, bez prave i istinske demokratije, koja upravo ima svoju temeljnu vrijednost u činjenicama da svi građani i narodi u ovome gradu budu ravnopravni u svakome segmentu svoga bitisanja, društvenoga djelovanja, ravnomjernoga i mogućeg zapošljavanja, pribavljanja nužne socijalne pravde, zdravstvene zaštite i brige, obrazovanja mladih i zdravih generacija.

Po cijenu mnogih odricanja, u duhu tolerancije i kompromisa, moramo se svi odricati hipoteka prošlosti i oslobađati nakaradnih ideoloških zabluda i njenih  recidiva, što nas je i dovelo u letargiju životarenja  i mračnjaštvo, naših neviđenih zabluda i poimanja suživota na ovakvim nepodobnim i razmrdanim temeljima. Sebičnost, kukavičluk, cinizam i svaki oblik diskriminacije ili dominacije, mora da se rastjera i uništi za sva vremena. Ko je šta jamio, treba da vrati njihovim vlasnicima, da nam društveni i gradski objekti nađu svoju funkciju opravdanoga postojanja  u zajedničkom korištenju istih, da se ugodno osjećamo koračajući svakom gradskom ulicom sa imenima  koja će nas podsjećati na velikane naše prošlosti iz domena svih mogućih ljudskih djelatnosti, da nas nazivi cvjetnih ulica asociraju na ugodne mirise njihovih cvjetova i da nas ustaško- fašistički nazivi i elementi njihovih „čimbenika„ nikada više ne podsjećaju na zlobna i mračna vremena fašističe okupacije zemlje.

U različitostima našega suživota, uzgoja i poštovanja  svih vrijednosti drugoga i drugačijega i po vjeri i po naciji, po kulturi i narodnim običajima i vrijednostima, temeljne su i vijekovne vrijednosti ljudi ovoga grada i njegovih zajedničkih narodnih  vrijednosti. Istinski i sadržajno nam je upravo i dalje potreban takav jedinstveni         Mostar.

Kao lučonoša i aktivni sudionik u odlučivanju sudbine grada i njegovih građana, krajnje je i vrijeme da se i zvanično i realno pojavi i stranka DEMOKRATSKE FRONTE MOSTARA, kao ogranak stranke na nivou države Bosne i Hercegovine. Godinama se veoma opravdano izgovara „Mostar na dvoje, država na troje„ što bi upućenijima sasvim bilo jasno, da svaka podjela Mostara na dvoje, doprinijela bi i totalnome raspadu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Optimalno i blagougodno rješenje Mostara je svakako i dobar temelj i odrednica rješenju mnogih nagomilanih problema i iznalaženju  dobrih rješenja na nivou države.

Zato nam i pojava i njeno zvanično formiranje stranke DEMOKRATSKE FRONTE, posebno u ovome gradu i ulijeva povjerenje i osjećaje određene sigurnosti, da u toleranciji, razumijevanju i mogućim kompromisima, i sa drugim naprednim probosanskohercegovačkim strankama učinimo i odlučujući iskorak u bolju nam i svijetliju budućnost.

Sigurni smo u naše nepobitne i jedine moguće postulate na kojima se temelji i sva orijentacija našega postojanja i programskoga djelovanja, naše istinsko razumijevanje i dobronamjerno komuniciranje i odnosi, sa iskrenom ispruženom rukom saradnje, sa voljom i željom za konstruktivne dogovore, u našem cjelovitom zajedničkom iznalaženju rješenja i otklonu problema, učiniti ćemo opravdano i sadržajno, tako dugo očekivano naše formiranje i  postojanje.

S poštovanjem, Mr. Milan Jovičić, dipl.ing.el.

Mostar, decembar 2013. god.

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 13:37