U Mostaru obilježen Svjetski dan borbe protiv raka dojke

tačno.net
Autor/ica 22.3.2013. u 18:49

U Mostaru obilježen Svjetski dan borbe protiv raka dojke

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i Fondacije “Sanela Redžepagić” danas se u Mostaru povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka dojke provodi edukativna akcija pod nazivom “Stop raku dojke”.

Ovim povodom, u izjavi za Fenu, u ime Fondacije “Sanela Redžepagić”, Safet Redžepagić rekao je da će danas građanima Mostara članovi Fondacije dijeliti brošure pod nazivom “Kampanja za širenje svijesti o prevenciji raka dojke” kako bi se što boje upoznali sa spomenutom bolešću i s tim kako je na vrijeme otkriti.

“U BiH se još uvijek točno ne zna koliko žena tijekom jedne godine oboli od karcinoma dojke, ali taj broj, prema podatcima nekih međunarodnih organizacija, je oko 1700 žena. Na žalost jedna trećina oboljelih žena se ne uspije izliječiti, dakle skoro svaka treća žena od ukupnog broja oboljelih umre”, kazao je Redžepagić.

Dodao je, kako je u posljednjih 10 godina oko 17.000 žena u BiH oboljelo od ove bolesti, dok ih je umrlo oko 6.000 što su poražavajuće brojke.

“U našoj državi se svemu posvećuje više pažnje već bolesnim ljudima, a rak dojke poprima i neke oblike epidemije. Trebamo učiniti sve što možemo kako bi spriječili širenje ove bolesti”, kazao je Redžepagić.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 22.3.2013. u 18:49