U Mostaru obilježena godišnjica oslobođenja od fašizma

Zlatko Serdarević
Autor 12.2.2017. u 17:27

U Mostaru obilježena godišnjica oslobođenja od fašizma

Predsjednik UAB NOR-a, Sejo Đulić je kazao da je ovo glas bunta, krik  za novom slobodom, ovo je pobuna protiv onog što se dešava u ovom gradu a juče je najbolje oslikan. Vidjećete na Partizanskom spomeniku. 10. 2. 2017. u Mostaru u antifašističkoj Evropi pišu poruke fašizam živi – i na sve strane crtaju fašistička obilježja. A aktuelna vlast grada i dalje šuti. Nije to slučaj  obijesnih pojedinaca,  navijača i ostalih, to je jasan nalog politike koja od  grada već 20 godina pravi to što je na sceni. Zato je jako važno da smo danas ovdje i što ćemo proštetai do partizanskiog spomenika da posvjedočimo ono što se dešava ali i da kažemo da se ne bojimo živih, a oni se boje i mrtvih. Naša snaga je u našem okupljanju u jedinstvu i našem broju i sigurno ćemo pobijediti.

O značaju i toku mostarske operacije oslobađanja zapadne Hercegovine i Mostara 1945. godine  govorio je Jasmin Branković.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a dr. Bakir Nakaš je u svom obraćanju posebno istakao opasnost pojave neofašizma.

– Lijepo se danas osjećati Mostarcem. Danas u Evropi na parlamentarnim izborima pobjeđuju neofašističke snage. Nažalost, u Bosni i Hercegovini, nakon 50 godina od završetka Drugog svjetskog rata desila se agresija i nakon zavšene te agresije ponovo u Mostaru imamo fašističke znakove. Iz tog razloga je jako dobro da se danas okupimo i da pokažemo da smo jedinstveni u stavu da to neće proći, kazao je dr. Nakaš.

Ovo je bila prilika da se nakon punih 25 godina ponovo dodjele tradicionalna priznanja povodom 14. februara, dana oslobođenja Mostara, ovog puta u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Komisija za dodjelu priznanja u sastavu dr. Selma Jakupović, Milan Račić, Safet Nožić, Adnan Patak i Sead Đulić jednoglasno je donijela odluku da se dodjele tri nagrade 14. februar i šest Plaketa 14. februar.

Laureati nagrade 14. februar su: Radmilo Braca Andrić, posthumno akademik Predrag Matvejević, posthumno dr Izudin Pintul.

Plakete 14. februar dodjeljene su: Marseli Šunjić posthumno, Štefici Galić, Iliji Hadžialiću, Ramizu Panduru, dr. Seadu Mulahasanoviću i Mehi Salčinu.

Nastupom članica Mostarskih kiša i mladih  iz  Mostarskog teatra mladih program je dobio još jednu povisilicu.

Nakon svečane akademije položeno je cvijeće na spomen obilježja u Šehitlucima i na Musali. Veliki broj Mostaraca i gostiju iz bosanskohercegovačkih gradova i iz Slovenije zajednički su posjetili Partizanski spomenik gdje su odali dužnu počast žrtvama fašističkog terora. Prilikom dolaska i odlaska sa Partizanskog spomenika jedna grupa mladih ljudi pjevala je ustaške pjesme provocirajući posjetioce. U pravcu posjetioca spomenika bačena je jedna dimna petarda pri čemu se čula snažna eksplozija što je kod posjetilaca izazvalo uznemirenje. Zahvaljujući mjerama obezbjeđenja koje su profesionalno izveli pripadnici policije i specijalci do nemilih posljedica nije došlo.

Zlatko Serdarević
Autor 12.2.2017. u 17:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija