U Mostaru održan stručni seminar “Software or hardware!? What about both?”

Azra Turkić
Autor 29.4.2017. u 19:32

U Mostaru održan stručni seminar “Software or hardware!? What about both?”

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić”- BEST Mostar uspješno je organizirao još jedan događaj u ovoj godini. Stručni seminar “Software or hardware!? What about both?” je održan u periodu od 21. do 30.aprila na Mašinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Tema seminara je bio trenutno najaktuelniji trend u IT svijetu, Internet of Things. Studenti su radom u grupama imali priliku naučiti osnove vezane za IoT, koji nam omogućava povezivanje različitih uređaja i senzora, te lakše upravljanje njima. Učesnici su u svom radu koristili Arduino kao jedan od najčešće korištenih tehnologija za razvoj IoT aplikacija. Svoje zadatke su obavljali putem radionica, a sva znanja potrebna za određenu radionicu su mogli usvojiti od predavača iz mlade IT kompanije, “Meta Software Solutions”, generalnog akademskog partnera seminara.

Na seminaru je učestvovalo 20 studenata s univerziteta iz različitih gradova Evrope, od Madrida do Moskve, kao i 10 studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”. Samim tim ovaj događaj je bio idealna prilika za upoznavanje različitih kultura i predstavljanje Mostara u najboljem svjetlu. U toku seminara učesnici su posjetili business park – Spark, Stark, NSoft, kao i imali priliku slušati o Koola Smart CRM, najuspješnijoj startup kompaniji u BiH. U proteklih 10 dana učesnici su imali priliku upoznati se s Mostarom, njegovom okolinom, kao i bosanskohercegovačkom kulturom.

“Software or hardware!? What about both?” je četvrti po redu događaj ovog karaktera u pet godina postojanja BEST Mostara. Zahvaljujući partnerima BEST Mostar je doprinio komplementarnom obrazovanju studenata i daljem razvoju njihove profesionalne karijere.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Evropske organizacije studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology), koja djeluje na 94 univerziteta u 33 države Evrope. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta sa budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja različitih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

Tagovi:
Azra Turkić
Autor 29.4.2017. u 19:32