U Mostaru pronađena i deaktivirana eksplozivna naprava

tačno.net
Autor 22.1.2013. u 13:57

U Mostaru pronađena i deaktivirana eksplozivna naprava

Ovo je treći incident u Mostaru u posljednje vrijeme.

 

Mostarac Jusuf Dizdarević jutros je u 8.58 sati policiji prijavio da je ispred ulaza u njegov ugostiteljski objekt ”Boncampo” u ulici Husnije Repca na mostarskom Bulevaru pronašao eksplozivnu napravu, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA). U blizini se nalazi Dječiji vrtić ”SOS Kinderdorf”, predstavništva nekoliko novinskih redakcija iz Bosne i Hercegovine, kancelarije nekih domaćih i međunarodnih institucija, kao i više stanbenih zgrada i ugostiteljskih objekata.

Zbog eksplozivne naprave ispred ”Boncampa” evakuirani su i mališani iz Dječijeg vrtića ”SOS Kinderdorf”. Odmah po dojavi na lice mjesta upućeni su brojni policajci. Blokirani svi prilazi Bulevaru i zgradama.

Pripadnici tima kontra-diverzione zaštite (KDZ) MUP-a Hercegovačko-neretvanskog poslova su oko 11 sati uspjeli deaktivirati ovu eksplozivnu napravu. ”Zbog naseljenosti mjesta, a u cilju sprječavanja mogućih posljedica, naprava je deaktivirana takozvanim ”vodenim topom”, odnosno na neškodljiv način. Na temelju fragmenata, pokušat ćemo utvrditi o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi”, rekao nam je portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak.

Tokom KDZ pregleda među stanarima su vladali strah i panika. Dizdarević je za AA rekao da je sinoć objekt zatvorio oko 20.30 sati. ”Došao sam jutros da otvorim radnju. Nosio sam paket s namirnicima koje sam ostavio na sto ispred kako bih otključao. Primijetio sam tu napravu koja je imala četiri štapića s kablovima i na to zalijepljen mobitel. Odlučio sam da to ne diram i odmah pozvao policiju. Možda je sinoć trebalo da eksplodira, ko zna”, ispričao nam je Dizdarević. Napomenuo je da se nikome nije zamjerio niti je dobivao prijetnje.

Ovo je treći incident u Mostaru u posljednje vrijeme. Najprije je uhapšen muškarac koji nosio veću količinu eksploziva. Potom je 14. januara eksplozivnom napravom uništen spomenik pripadnicima Armije Republike BiH, a danas je pronađena i eksplozivna naprava pored objekta ”Boncampo”.

AA

 

tačno.net
Autor 22.1.2013. u 13:57