U Mostaru svečano obilježen dan državnosti BiH

tačno.net
Autor 25.11.2018. u 11:19

U Mostaru svečano obilježen dan državnosti BiH

Foto: vijesti.ba

Dan državnosti BiH svečano je obilježen i u Mostaru.

Brojne delegacije posjetile su obnovljeno Partizansko spomen groblje i mezarje Šehitluci, odavši poštu palim borcima tokom NOR-a, a kasnije i odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH.

U sali Narodnog pozorišta upriličena je svečana akademija na kojoj se prisutnima između ostalih obratio Miro Lazović.

On je podsjetio da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji zemlje, a posebno mu je drago kaže i što se obiježava upravo u Hercegovini.

– Dan državnosti je utemeljen tako što je 247 delegata ZAVNOBiH-a na današnji dan 1943. donijelo rezoluciju i tako utrlo put i nezavisnosti države. Ovaj dan je i njen rođendan. Kada su mnogi kidisali i napadali Bosnu i Hercegovinu, upravo vrijednostima ZAVNOBiH-a vraćena je njena državnost, podsjetio je Lazović.

Današnja Bosna i Hercegovina nije država iz rezolucija ZAVNOBiH-a, naveo je, a kazao je i da ona nije ni država iz referendumskog pitanja iz 1991. kada je osigurala svoju nezavisnost.

– Uvjeren sam da će, kako je BiH u svojoj historiji odolijevala protivnicima koji su kidisali na njenu teritoriju i uvijek ih pobjeđivala, pobijediti i ove današnje, vanjske i unutrašnje protivnike, kazao je Lazović.

Na kraju je poželio da se Dan državnosti obilježava na cijelom teritoriju zemlje, a ne samo u jednom entitetu.

vijesti.ba

tačno.net
Autor 25.11.2018. u 11:19