U petak ‘Mostarska djelidba’ u NPM-u

Andrijana Copf
Autor 23.5.2017. u 11:28

U petak ‘Mostarska djelidba’ u NPM-u

Hit komedija “Mostarska djelidba” na repertoaru je Narodnog pozorišta Mostar u petak, 26. 5. 2017. u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a. Predstavu je prema djelu Skendera Kulenovića režirao Sulejman Kupusović (1951. – 2014.). U predstavi igraju Amela Kreso, Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda. Predstava koja traje – provjerite zašto!

Premijerom ove predstave svečano je otvoren međunarodni festival komedije “Mostarska liska” 2008. godine, i te je godine “Mostarska djelidba” osvojila specijalnu plaketu stručnog žirija.

Komedija prepoznatljivog rediteljskog rukopisa Sulejmana Kupusovića redovno izaziva veliki interes publike i prava je prilika da se podsjetimo na djelo ovog velikog redatelja koji se svojim radom u Narodnom pozorištu u Mostaru dokazao kao istinski prijatelj ove teatarske kuće. “Mostarska djelidba” u Kupusovićevoj režiji je parodija o našoj autodestrukciji, o nama poganima i zlima; ogolila je do bola i uzaludnosti istinu o vjekovnim osobinama i problemima “našeg” svijeta i podneblja. Ona će vas nasmijati i podsjetiti koliko čovjek zna biti neuk, pohlepan, malen u svojim ambicijama i željama. Podsjeća šta je prolazno, a šta vječno – sve kroz niz situacija i odličan humor.

U režiji Sulejmana Kupusovića ova komedija počinje po završetku Drugog svjetskog rata, a završava u sadašnjem vremenu, uz predožbu zemlje u kakvoj živimo i danas. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli, ljudi, vjera, zemlja…sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Smjenjuju se generacije, politički i vladajući režimi ali mentalitet ljudi i problemi u osnovi ostaju uvijek isti. Doživjela je veliki uspjeh kod publike koja je prepoznala genijalnost i odličnu adaptaciju ovog bezvremenskog djela.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 23.5.2017. u 11:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija