U petak premijera u NPM-u: Kladimo se da će se predstava svidjeti i kritici i publici!

tačno.net
Autor 28.11.2017. u 16:27

U petak premijera u NPM-u: Kladimo se da će se  predstava svidjeti i kritici i publici!

U petak, 1. 12. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar premijerno će biti izvedena predstava “Ne igraj na Engleze” po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića. Emir Spahić (koji igra Piksija), Ivan Skoko (Paun) i Emir Sejfić (Bule) u predstavi igraju tri prijatelja, tri kladioničara koji igraju na tri različita uloga – u jednoj noći i jednoj utakmici, otkrivaju se svi njihovi strahovi i sve njihove slabosti. “Ne igraj na Engleze” je komedija – crna komedija – koju će voljeti i kritika i publika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u NPM-u ansambl predstave. Adaptaciju teksta i dramaturgiju predstave  radio je Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavu je uloženo puna truda i rada, uz puno smijeha i odlične saradnje, pa ansambl obećava zanimljivu i uspješnu predstavu!

“Posebno mi je zadovoljstvo što je režiju predstave uradio kolega Emir Spahić, kojemu ovo nije prva režija u NPM-u. Predstava govori o ozbiljnoj društvenoj pošasti – pošasti klađenja, kojoj ne posvećujemo dovoljno pažnje, a koja uništava i porodice i pojedinca. Sigurni smo da nakon ove predstave niko iz pozorišne sale neće izaći bar malo nepromijenjen”, rekao je direktor NPM-a Almir Mujkanović. Dramaturg i umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić kaže da je predstava napravljena zajedničkim snagama, a uz glumce NPM-a Sejfića i Spahića u predstavi igra i glumac HNK Mostar Ivan Skoko, tako da je u potpunosti riječ o mostarskoj predstavi. “’Ne igraj na Engleze’ je crna komedija, gdje smo se trudili da izvučemo maksimalan dramski potencijal kako iz likova tako i iz same situacije, da pokušamo pronaći ko su ti ljudi koji traže instant sreću, instant rješenje svojih problema, a traženjem instant rješenja sebi proizvode dugoročne probleme. Željeli smo propitati zašto smo prestali da vjerujemo u rad, a umjesto toga vjerujemo u brza i lagana rješenja. Kladim se da će ovo biti predstava koju će publika voljeti”, rekao je Lugonić.

Emir Spahić, reditelj i glumac u predstavi, rekao je da ova predstava, za razliku od mnogih, ne propituje bez da nudi odgovor: “Pokušali smo da damo odgovor ili bar da ukažemo na prioritet stvari u životu, odnosno na najvažniju stvar, a to je ljubav. Tako da imamo dva pola drame: ljude koji se ne mogu iščupati iz svojih poriva i čovjeka koji na kraju doživljava metamorfozu iz ljubavi”, smatra Spahić. Ivan Skoko je zahvalio upravi NPM-a na prilici da radi u ovom pozorištu. “Dugo mi je bila želja raditi u NPM-u. U predstavi igram jednog od ovisnika o kladionici, koji svu svoju nadu usmjeravaju u sreću, a ne u trud.“

Premijera predstave “Ne igraj na Engleze” će biti održana u petak, 1. 12. 2017. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, prva repriza predstave je u subotu, 2. 12. 2017. u 20 sati, a druga u petak, 8. 12. u 20 sati.

Nakon toga slijede “Touch of Madness” – plesna predstava u nedjelju, 10. 12. u 19 sati te gostovanje reditelja i scenarista Namika Kabila u petak, 15.12. u 19 sati u programu “Književni most”.

ULAZNICE

Ulaznice za sve izvedbe predstave “Ne igraj na Engleze” su u prodaji po sljedećim cijenama:

ulaznice za premijeru predstave “Ne igraj na Engleze” (petak, 1. 12. 2017.) po cijeni od 10 KM;

cijena ulaznice za prvu reprizu je 10 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM;

cijena ulaznice za drugu reprizu i sve sljedeće izvedbe u NPM-u je 7 KM, s popustom 3,50 KM.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Mostar svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, e- mail: [email protected] i porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.

tačno.net
Autor 28.11.2017. u 16:27