U petak u NPM-u ‘San ljetne noći’

tačno.net
Autor 10.4.2017. u 12:22

U petak u NPM-u ‘San ljetne noći’

“Sanjate o ljetu? Možda… U međuvremenu možete doći u Narodno pozorište Mostar na odličnu komediju “San ljetne noći”, koja je na repertoru u petak, 14. 4. 2017. u 20 sati na Velikoj sceni.

Komedija “San ljetne noći” Narodnog pozorišta Mostar, u podnaslovu “Šekspir na deponiji” (izvorno A Midsummer Night’s Dream; 1594. godina), rađena je prema istoimenom djelu najpoznatijeg i najizvođenijeg dramskog pisca u istoriji svijeta, Williama Shakespearea. Shakespeare u Mostaru!

Režiju predstave potpisuje beogradski reditelj Erol Kadić, a u predstavi igraju Ajla Hamzić, Maja Zećo, Amela Kreso, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Goran Lozo, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi i Emir Sejfić.

Neobičnost ove predstave jeste što se radnja zapravo dešava na deponiji te što su akteri beskućnici koji pokušavaju na scenu postaviti jedno od najzahtjevnijih Šekspirovih djela.

“To je grupa pojedinaca koji individualno ne znače ništa, ali koji zajedno stvaraju san. U vremenu u kojem se ljudi stalno bore protiv nečega umjesto za nešto, postavlja se pitanje – šta je ono što ljude ujedinjuje; šta je potrebno da bi se vratila ljudskost društvu u kojem je ona ostala samo u tragovima; šta je ono što vraća entuzijazam, podstiče slatku euforiju, rađa novu nadu; šta je to što nas drži nasmijanima, što ljude okreće ljudima, što ih mijenja i povezuje”, zapisao je o predstavi reditelj Erol Kadić.

Poznato je da se Shakespeare bavio glumom, pisao pjesme i drame, pri čemu je pokazao jednaki talent za tragediju i komediju. Njegova djela su prevedena na sve jezike svijeta, a njegovi su stihovi najcitiraniji od svih autora u istoriji književnosti. Premijera predstave održana je 2015. Godine u NPM-u, u godini u kojoj je cijeli svijet posvetio obilježavanju jubileja jednog od najvećih svjetskih pisaca – 400 godina Shakespeareove smrti, a Narodno pozorište u Mostaru prvo je u BiH obilježilo ovaj jubilej. Ujedno, ova je predstava prva koja nakon 27 godina Shakespearea vraća u Mostar.

Cijena ulaznice za “San ljetne noći” je 7 KM, odnosno 3,50 KM s popustom za učenike, studente i penzionere.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar”, stoji u saopćenju.

tačno.net
Autor 10.4.2017. u 12:22