U ponedjeljak predstava “Neće biti smak svijeta” u NPM-u

Andrijana Copf
Autor 30.3.2018. u 13:17

U ponedjeljak predstava “Neće biti smak svijeta” u NPM-u

U ponedjeljak, 02. 04. 2018. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru je predstava “Neće biti smak svijeta” po tekstu i u režiji Adnana Lugonića. Predstava se izvodi u “Studiju 64”, na kamernoj sceni Narodnog pozorišta Mostar.

Scenografiju i kostimografiju predstave radila je Sabina Trnka, a u predstavi igraju Ajla Hamzić (Maša), Dina Mušanović (Nina) i Šerif Aljić (Otac). Intimna drama o porodici, dvije sestre i ocu, njihovim međusobnim odnosima, strahovima i problemima zbog njihove udaljenosti, njihovim željama i nadama.

Tekst Adnana Lugonića iz afiše predstave: “Ukucajte na Googlu ‘smak svijeta’ i sigurno ćete naći neku vijest koja vrlo pouzdano tvrdi kako će baš taj dan biti smak svijeta. Naći će se tu i izjava nekog naučnika koji će nam objasniti razloge tog kraja, a za one kojima je nauka strana i koji ne vjeruju naučnim mjerilima ni kada su u pitanju mnogo egzaktnije stvari, pronaći će se neko proračnostvo nekog davnog im pretka koji je u svojim bogomdanim vizijama vidio naš kraj na taj dan. A vjerovatno tog dana, kada je on bio ospjednut vizijama, dešavao se smak svijeta nekog drugog proroka, a i taj drugi se bavio svojim vizijama smaka na dan kada je neki treći prorok davno prije njega zakazao svoj smak svijeta. Tim slijedom bismo došli do zaključka da je svijet konstantno na svom kraju, ali eto nekako uspijeva da preživi. I životari tako svijet dan za danom, i to njegovo životarenje najbolje znamo mi koji jednako preživljavamo zajedno s tim svijetom, a opet daleko od svijeta u nekoj Bosni i Hercgovini koja kao da je zaglavila u smaku, tj. mraku. Pod okriljem tog smaka se dešava i ova drama, odnosno predstava. Čim je tu drama, znači da se likovi baš previše i osvrću na taj smak, već se bave sobom, kranje sebično, kao da će svijeta uvijek biti. Našem proroku koji sluti kraj neće vjerovati oni orijentisani ka nauci, ali hoće oni koji vjeruju jurodivima. I mi koji svakodnevno preživljavamo višestruke smakove, sumnjamo da će biti tog konačno smaka svijeta, ali ne možemo biti sigurni – smak je uvijek tu negdje. Jer taj konačni se ogleda u malim svakodnevnim. I poslije svakog takvog malog smaka, na kraju dana, ostaje mala nada da će se svijet podići i riješiti svih strahova, a naročito onoga o svom kraju. Tako i likovi u ovoj drami, pod neprekidnom prijetnjom konačnog kraha svijeta, pokušavaju da spase i obnove svoj – onaj koji se dešava između četiri zida, za trepezarijskim stolom”.

ULAZNICE

Ulaznice po cijeni od 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KOM, su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 30.3.2018. u 13:17