U prosincu dvije izvedbe hit predstave “Identitluk” u Mostaru

tačno.net
Autor 4.12.2020. u 10:46

U prosincu dvije izvedbe hit predstave “Identitluk” u Mostaru

Foto: hnk mostar

Mjesec prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru je u znaku predstave „Identitluk“ koja puni dvorane ne samo u Mostaru nego i u svim gradovima gdje je do sada bila na turneji. Bit će izvedena 8. i 9. prosinca na sceni HNK Mostar s početkom u 20 sati.

Predstava je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i ansambla predstave, a rađena je po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“.

U predstavi se na satiričan način propituju identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu. Sve se događa na seminaru koji je organizirala međunarodna organizacija i dala zadatak grupi da pročitaju knjigu Amina Maaloufa i napišu referate.

Teme po kojima glumci, tj. sudionici seminara, raspravljaju, zahtijevaju satiru jer se upravo takvim teatrom teme o kojima nije lagano govoriti, približavaju publici. Glumac HNK Mostar Ivan Skoko to objašnjava time da se ljudi prepoznaju kroz humor.

„Publika upravo to i čini, vidi dio sebe ili makar prepoznaje onoga do sebe na pozornici. Cijeli smisao predstave je pokazati besmisao određenih ponašanja“, kaže Skoko.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka. Autor glazbe je Husein Oručević.

Predstava je od svoje premijerne izvedbe, 18. prosinca 2019. godine, dakle u nepunih godinu dana, osvojila 15 nagrada na kazališnim festivalima.

tačno.net
Autor 4.12.2020. u 10:46