U Stocu počela izborna šutnja

tačno.net
Autor 18.2.2017. u 10:07

U Stocu počela izborna šutnja

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je sve spremno da sutra u Stocu budu održani ponovljeni lokalni izbori.

Na lokalnim izborima u Stocu sutra će od 7 do 19 sati biti otvorena 24 biračka mjesta na kojima pravo glasa imaju 11.404 birača, od kojih 10.012 redovnih.

Hadžiabdić je podsjetila da su ranije otpremljeni glasački listići za 1.321 birača registrovanog za glasanje putem pošte van BiH.

“Glasački listići iz inozemstva bit će primani deset dana nakon održanih izbora, a prilikom njihovog brojanja u obzir će biti uzeti oni koji budu poslati najkasnije 19. februara”, rekla je Hadžiabdić.

Na listiću za načelnika Općine Stolac birači će odlučivati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića, te kandidata SDF Mate Komšića, dok se na listiću za općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata.

Hadžiabdić je navela da je CIKBiH usvojio instrukciju o nadgledanju i koordinisanju izbora u Stocu, koje će pratiti 25 ovlaštenih službenika CIK-a na 24 biračka mjesta i u Općinskoj izbornoj komisiji.

Ona je izrazila nadu da će ponovljeni izbori u općini Stolac proteći u najboljem redu, ističući da je ostvarena dobra saradnja sa svim nadležnim u toj općini.

Hadžiabdić je navela da je provjerama utvrđeno da se na biračkom spisku nalaze imena 143 umrle osobe, koje će biti posebno obilježene da ne bi bilo manipulacija prilikom izbora.

Izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra, na dan kada su održani lokalni izbori u cijeloj BiH, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Centralna izborna komisija BiH skinula je sa kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidate za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta LJubovića i Božu Raguža, a ove odluke potvrdilo je i Apelaciono odjeljenje Suda BiH.

Sud BiH potvrdio je i odluku CIK-a o smjeni općinske izborne administracije u Općini Stolac.

klix.ba

tačno.net
Autor 18.2.2017. u 10:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija