U utorak “Ne igraj na Engleze”, u petak “Mostarska djelidba”

Andrijana Copf
Autor 12.2.2018. u 13:53

U utorak “Ne igraj na Engleze”, u petak “Mostarska djelidba”

U ovoj sedmici u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru su hit predstave iz produkcije NPM-a: u utorak, 13. 2. u 20 sati “Ne igraj na Engleze”, a u petak, 16. 2. u 20 sati “Mostarska djelidba”. Ulaznice se prodaju po cijeni od 7 KM, sa standardnim popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Predstava “Ne igraj na Engleze” po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Emira Spahića govori o trojici najboljih prijatelja, Buletu (Emir Sejfić), Paunu (Ivan Skoko) i Piksiju (Emir Spahić), koji u jednoj noći iščekuju rezultat jedne utakmice. Kladili su se različito i dobitak je siguran. Taj dobitak trebao bi riješiti sve njihove probleme. Predstava o ovisnosti i klađenju, jednom od najvećih problema bh. društva. Adaptaciju i dramaturgiju teksta potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

U petak, 16. 2. u 20 sati na repertoaru je hit komedija “Mostarska djelidba” prema djelu Skendera Kulenovića u režiji Sulejmana Kupusovića (1951. – 2014.), predstava koja redovno izaziva veliki interes publike. Mijenja li se s vremenom ljudska priroda i kakvi smo kad se dijeli – vlast, imovina, zajedničko dobro…? Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom i liskalucima svojstvenim ljudima iz te sredine. Dolazi djelidba i sve se dijeli- ljudi, vjera, zemlja…sve. Tema aktuelna tada i izrazito aktuelna danas. Hoćete li se prepoznati? U predstavi igraju Amela Kreso, Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Šerif Aljić, Ekrem Čorda.

ULAZNICE

Ulaznice po cijeni od 7 KM i 3,50 KM s popustom za učenike, studente i penzionere su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati; rezervacije na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 12.2.2018. u 13:53