UboRAK i koliko je teška Ljubina riječ

tačno.net
Autor 20.6.2019. u 14:56

UboRAK i koliko je teška Ljubina riječ

Foto šg

Nakon godina ignorisanja i jedanaest dana gomilanja smeća po gradu Mostaru i okolnim mjestima, postignut je dogovor o deblokadi deponije Uborak. Ipak među ljudima koji protestuju danima na Uborku javile su se frakcije. Neki od njih nastavit će protestovati pred deponijom jer znaju oni iz dosadašnjeg iskustva koliko je teška Ljubina riječ. 

Problemi s deponiranjem otpada na “Uborku” traju godinama, a eskalirali su proteklog mjeseca kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Mještani okolnih naselja 10. juna blokirali su odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na “Uborku” te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema, što je dovelo do zatrpavanja gradskih ulica gomilama smeća i strahu od zaraznih bolesti.

Konačno, mostarski gradonačelnik u tehničkom mandatu Ljubo Bešlić i građani dijela Mostara oko deponije Uborak danas su postigli dogovor o deblokadi.

Dogovoreno je da će se odmah dozvoliti neometan odvoz komunalnog otpada, te deponiranje istog na JP „Deponiju” doo Mostar. Nakon inicijative Vlade Federacije BiH o izmještanju postojeće deponije, formirat će se poseban Stručni tim za provedbu istog, kontrolirat će se rad nadležnih komunalnih inspektora. Nakon što im je poslan nalog da izvrše inspekcijsku kontrolu svih vlasnika i korisnika objekata koji obavljaju djelatnost trgovina mesom i mesnim proizvodima, o svemu gore navedenom će se obavijestiti Federalna inspekcija koja vrši zakonsku kontrolu istog. Stručni tim će kontinuirano raditi do pronalaska rješenja, a na prvoj sjednici Vlade FBiH i Vlade HNK će se imenovati osobe koje će ispred Federacije i kantona biti članovi tima. U stručni tim za rješavanje problema oko deponiranja otpada ispred Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, imenovat će se Josip Kožul, Nijaz Hodžić i Omer Hujdur.

Nijaz Hodžić

“Mi ćemo i dalje nastaviti raditi na iznalaženju mogućnosti nove deponije na nekom drugom mjestu. Bit ćemo uključeni cijelo vrijeme i nećemo dozvoliti dalje nepravilnosti ili proširenja postojeće deponije. Poslije ovoga, moraju se obaviti javne rasprave koje nikad do sada nisu obavljene. Ukoliko se narod ne složi s novim prijedlozima, odbit ćemo ih, ali je najvažnije da smo uključeni u tim koji će raditi na tome. Upravo očekujemo da dođe inspekcija na deponiju i obećali su nam da će nalazi biti javno dostupni. Firma iz Kaknja koja je specijalizirana za sanaciju ovakve vrste otpadnog mulja, jučer je iscrpila jednu jamu koja je bila puna a to je naložilo Federalno ministarstvo, očekujemo od njih također da narede da se očisti i druga jama koja je u blizini. Najavila se danas i Ministrica okoliša i turizma da će doći obići teren i nadam se onda da će raditi svoj posao. Već sedam dana dva ministarstva rade na analizama otpada. Mi ništa ne tražio od njih samo da rade svoj posao”, kazao je za naš portal Nijaz Hodžić.

U gradu Mostaru i okolnim mjestima konačno je počelo odvoženje smeća. Ipak među ljudima koji protestuju danima na Uborku javile su se frakcije. Neki od njih nastavit će protestovati pred deponijom jer znaju oni iz dosadašnjeg iskustva koliko je teška Ljubina riječ.

Poslije 12 sati započelo se s odvoženjem smeća iz grada

tačno.net
Autor 20.6.2019. u 14:56