Udruženje logoraša Stolac: Izgraditi spomen obilježje u Koštanoj bolnici

tačno.net
Autor 4.12.2017. u 15:52

Udruženje logoraša Stolac: Izgraditi spomen obilježje u Koštanoj bolnici

U Stocu je OV Stolac donijelo nelegalnu Odluku o upisu državne imovine, tj. prostora Koštane bolnice, na Općinu Stolac. Ubrzo nakon toga je i ploča koja je postavljena u dvorištu Koštane bolnice ponovo, i po ko zna koji put, uništena bojom. Podsjećamo da je Koštana bolnica jedno od stratišta stolačkih Bošnjaka u kojima su mnogi izgubili i živote.

Povodom tih posljednjih dešavanja u Stocu Udruženje logoraša Stolac se javno i putem medija obraća svim institucijama u državi i traži pomoć u rješavanju nastale situacije. Svima nama je dobro poznato da ova dešavanja zadnjih dana su samo nastavak retrogradne politike i pokušaj da se Bošnjaci spriječe u obilježavanju mjesta gdje su ubijani i mučeni. Spomen ploča je postavljena u Koštanoj bolnici prvo 2009. godine i slomljena je ubrzo nakon postavljanja, zatim je ponovo lomljena 2011. godine, a skoro svake godine se uništava bojom i sprejevima. Nekome i dalje smeta istina i neko i dalje ne želi da istina o stradanju Bošnjaka Stoca u tim godinama bude obilježena.

Svaki zločin i mjesto zločina treba biti poznato i obilježeno na dostojanstven način kako to zaslužuju žrtve tih zločina.

Spomenik podignut hrvatskim žrtvama zločina u Grabovici ili na Trusini, a koje su počinili pripadnici ARBiH, je spomenik koji šalje jasnu poruku i koji opominje. Porodice žrtava imaju svako pravo da na tim mjestima obilježe godišnjice stradanja svojih najmilijih i da polože cvijeće. Na isti način Općina Stolac mora dozvoliti bošnjačkim žrtvama koje su prošle kroz strahovite torture i stradanje u logoru Koštana bolnica da na tom istom mjestu podignu spomenik koji će stajati kao znak sjećanja na one koji su tu ubijeni i mučeni, ali i kao znak opomene da se više nikada takvo zlo nikom i nigdje ne ponovi.

Ovim putem tražimo od državnih organa da poništi nezakonitu Odluku OV Stolac, i da u isto vrijeme da saglasnost na izgradnju spomen-obilježja stradalim civilima u logoru Koštana bolnica. A od građana Stoca i ostalih očekujemo da ne nasjedaju na ovakve provokacije jer svi smo se neki dan ponovo uvjerili u onu staru izreku: pravda je spora, ali dostižna!

Udruženje logoraša Stolac

tačno.net
Autor 4.12.2017. u 15:52