UHAPŠEN SLOBODAN PAVLOVIĆ: Dodikov finansijer skrivao se na području između Stoca i Mostara

tačno.net
Autor 11.2.2016. u 17:02

UHAPŠEN SLOBODAN PAVLOVIĆ: Dodikov finansijer skrivao se na području između Stoca i Mostara

Hapšenje je naložilo Tužilaštvo BiH u vezi sa dodjelom kredita predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju

Piše: Ljiljana Kovačević

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) na području Hercegovine uhapsili su Slobodana Pavlovića, vlasnika “Pavlović banke”.

Pavlović je, kako saznaje Žurnal, pokušao da izbjegne hapšenje i skrivao se na području Trebinja, ali ga je Sipa, prema posljednjim informacijama, locirala i on bi u toku dana trebalo da bude priveden.

Pripadnici Sipe danas su u Bijeljini uhapsili Peru Lazića, bivšeg direktora “Pavlović Banke”, kao i Ljiljanu Galić, nekadašnjeg referenta za obrade kredita u toj banci, saznaje Žurnal.

Hapšenje je naložilo Tužilaštvo BiH u vezi sa dodjelom kredita predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

Istovremeno, u Agenciji za bankarstvo RS u Banjaluci u toku je izuzimanje dokumentacije o poslovanju Bobar banke, u sklopu istrage oko malverzacija sa Bobar bankom, u kojem je država oštećena za 300 miliona KM.

Slučaj “Pavlović banka” pokrenut je prije par mjeseci nakon što je Srpska demokratska stranka podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika RS Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, vlasnika te banke, te još nekoliko uposlenika bijeljinske banke zbog malverzacija oko dodjele kredita kojim je Dodik pokušao da pokrije porijeklo novca za kupovinu vile u Beogradu.

Dodik, koji je u to vrijeme bio premijer, preko “Pavlović banke” je prebacio u maju 2007. godine 750.000 evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije – 27. juna 2008. godine, kada je on odobren.

Sve dokumente u vezi sa ovim transakcijama objavio je SDS na svojoj zvaničnoj internet stranici. Iz te dokumentacije vidljivo je da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici “Pavlović banke”.

Ključno pitanje koje se otvorilo je otkud Dodiku 14. maja 2007. godine 750.000 evra, jer on u tom trenutku na računima u “Pavlović banci” nije imao taj novac. Tokom istrage u ovom slučaju saslušani su uposlenici Pavlović banke, a u dva navrata i vlasnik banke Slobodan Pavlović.

Dodik je u nekoliko navrata tvrdio da u cijelom slučaju nema ništa sporno i da je potpuno regularno dobio kredit od te banke. Dodik je vilu na Dedinju izdao pod zakup i to 31.01.2008. godine.

SDS je u svojoj krivičnoj prijavi zatražio od pravosudnih organa da istraže da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, IRB RS dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi “Akva siti”, za izgradnju vodenog parka. Istovremeno, pripadnici Sipe su ušli u Agenciju za bankarstvo RS kako bi preuzeli dokumentaciju o poslovanju Bobar banke.

Izuzimanje dokumentacije vrši se po nalogu Tužilaštva BiH, u sklopu istrage oko malverzacija sa Bobar bankom, u kojem je država oštećena za 300 miliona KM.

zurnal.info

tačno.net
Autor 11.2.2016. u 17:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija