ULJEZIMA, guslaru iz Laktaša i orguljašu iz Mostara, stati na put

ULJEZIMA, guslaru iz Laktaša i orguljašu iz Mostara, stati na put

Na našoj javnoj i političkoj sceni, uljezi Milorad i Dragan, već poodavno istinski djeluju poput krtica i glodara koji  dubinski i često potajno  ruše i razaraju jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Dok nam guslar Dodik gudi već godinama dosadne i otrcane demagoške fraze i melodije ali mu je kako to naši stari govore; „što na umu, to na drumu„.

Međutim njegov “jaran- pajdaš“  i istomišljenik, samozvani akademik, poznat kao lukavi latinski lisac, ono što Dodik govori Čović misli a ne kaže.

Čelnici su dvije nacionalističke profašističke stranke SNSD-a i HDZ-a, koje je normalna pravna država trebala već odavno zabraniti da djeluju. Da se spriječi dalje razaranje svih normalnih vrijednosti domovine da se iskorijene klice nastajanja i širenja mržnje među narodima te da se vrednuju nacionalne vrijednosti, zajedništvo i ljubav, među njenim građanstvom.

Sve činjenice ukazuju da su dosljedni čuvari i realizatori ideološkog ali djelimično ostvarenog scenarija njihovih mentora iz Karađorđeva sa Gazimestana i Pantovčaka, Slobodana i Franje, stvorene Republike Srpske i zamišljene Herceg Bosne,  genocidnih tvorevina, agresorskim djalovanjem u našoj Bosni i Hercegovini.

Međutim niti u ovome mirovnom post Dejtonskom periodu nikako da se okane svih tih zacrtanih loših nakana prema našoj domovini te u susjedstvu sa novim mentorima sa istoka i zapada, iz Srbije i Hrvatske, intenzivno nasrću i razarački djeluju na suverenitet i naš državni integritet.

Hvala im na velikoj brizi, jer ni Srbiji niti Hrvatskoj to pravo nije obezbjedio Dejton.

Upravo želim ovim mojim sadržajem opservacija mnogo puta ponavljanim da javnost i građane priupitam dokle svi ovi nasrtaji na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu?

Kako konačno stati na put ovim našim uljezima i njihovim mentorima iz susjedstva i komšiluka?

Nažalost, ali ništa i neobično, da su i svi crkveni organi, vjerodostojnici, od patrijarha Irineja i Pape Franje od vladika i kardinala Grigorija i Puljića kao i nižeg rangiranog sveštenoga lica, neposredno se uključili u veličanje njihove uloge uljeza i rušilaca našeg zajedništva podržavanjem i nacionalističke retorike unošenjem mržnje među narodima.

Suštinski su veoma prazne lažne i demagoški obojene sve njihove poruke sa misa i crkvenih ili prazničnih Bogosluženja o praštanju, poštovanju, miru i ljubavi, među građanima i narodima, kada su im djela i nakane u totalnoj suprotnosti sa svim slavopojkama koje se mogu slušati ovim prigodama.

Stremiti ka divnim i ljudskim, svetim porukama iz svih svetih knjiga a podržavati i veličati naše ovozemaljske uljeze poput Milorada i Dragana kao i njihove mentore, u suprotnosti je sa svim postulatima i aksiomima naše nauke te Gospodarevih uputa sa nebesa.

Nije li i sramotno dozvoliti ovim zlotvorima ljubiti njihovu ruku hvaliti Milorada i Dragana dokazanim „zločinačkim krticama„ našeg zajedništva i jedinstvenog državnoga sistema.

To im svakako ne nalažu njihove svete knjige a vjerujem njihovi Bogovi ili Svevišnji na nebesima u koje se zaklinju i mole im se ne tolerišu takve njihove postupke.

Iskreni i pravi vjernici čestita su ljudska bića, ali nažalost a dobro to kaže i Sv. Otac Papa; „Što je vjernika sve više, vjera je sve manja„ ili

„Licemjerni vjernici neka žive kao ateisti“ ili „Bolje ne ići u crkvu, već živjeti poput ateista„ ili njegova poruka „Koliko često vidimo sramotu tih ljudi koji idu u crkve, a potom žive život u mržnji drugih i ogovaranju drugih ljudi,/ završen citat /.

U ime Boga, Svete Trojice, krsta ili križa, kao ljudsko biće, ovozemaljsko, da ne griješim svoju dušu, poslužiti ću se i mnogim citatima.

Kako to reče, patrijarh Irinej; “U suštini, svi krstovi su isti, razlika je samo u formi. Ne postoji suštinska razlika između latinskog, katoličkog i vizantijskog, pravoslavnog krsta, kao i između bilo kog drugog krsta koga u službi koriste hrišćan“ / završen citat /

Zato, nije niti čudno da su upravo velikosrpske i velikohrvatske nakane prema našoj državi i njenim građanima, ideološki i zločinački podudarne.

Ne kane se navika nepoštovanja i svih naših različitosti a posebno izraženih animoziteta i prema našim poštovanim komšijama Bošnjacima.

Pored izvršenih agresija sa istoka i zapada u nastavku postdejtonskog perioda uljezi i njihovi mentori sa crkvenim vjerodostojnicima nastavljaju veličati i slaviti svoje genocidne radnje i tvorevine uz tobožnje želje praštanja do zaborava.

Zajedničko obilježavanje i 09. januara / siječnja prilika im je za ponavljanjem već viđene ikonografije i glorifikacije nedjela, svih njihovih prethodnika i sljedbenika u krvavom piru i genocidu na prostorima i Bosne i Hercegovine te posebno i mojih voljenih gradova, mostarskog Sarajlije, Sarajeva i Mostara.

Zatim kreću i do Beograda, do mentora i velikog dušebrižnika „čistokrvnih Srba ili dodikovaca„ i brižnih „ugroženih„ Hrvata u vlastitoj državi Bosni i Hercegovini, do svoga Vučka ili Aleksandra  Vučića –„Nebskog„.

Zašto bi to Dragan i bio poslije 09. siječnja u Banja Luci narednoga dana i kod mentora Vučka u Beogradu? Odgovor smo jasan veoma brzo i dobili odgovorom Vučka;

„Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti su  radili iste greške, misleći da im ne treba entitet u BiH, jer je čitava „Herceg Bosna„ naša. A onda su ostali bez Vareša, Bugojna, Travnika, Gornjeg Vakufa, gdje Bošnjaci postaju većima i tako gube mjesto po mjesto„ /citat Vučića /.

Dakle, niti moj komšija Vučko, sa Pravnog fakulteta sa Bulevara Revolucije iz Beograda, na sreću bio sam na Elektrotehnici u neposrednoj blizini istoga, kao i njegov đilkoš, guslar iz Laktaša, veoma slabo ili nikako, nisu dobro proučili cjelovitu srpsku istoriju u odnosima sa Hrvatima i njihovim drugim đilkošom orguljašem iz Mostara.

Ali, eto, zahvaljujući podršci i promociji od strane njihovih  vjerodostojnika Patrijarha Irineja i Sv. Oca Pape Franje, otići će veoma brzo na onaj svijet, u nebeski dom kao „ovozemaljski„ sveci svoga naroda i „čistokrvnog” roda.

Mi građani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, drage komšije Bošnjaci te „rezervni„ Srbi i „halal„ Hrvati, prema definicijama ovih uljeza i njihovih vladika i kardinala, nastaviti ćemo miran i dostojanstven suživot, bez njih, ali sa obješenim svim njihovim odlikovanjima i medaljama, mačorima o vratu.

Ustrajati ćemo u obstojnosti i odbrani suvereniteta i integriteta domovine nam Bosne i Hercegovine. Sa našim graničnikom i kremenastim kamenom temeljcem na njenom braniku sa našim ljiljanom Željkom Komšićem, koji nam lijepo i jasno upravo poručuje ovim uljezima;

“Došlo je novo vrijeme. Polako ali sigurno koračamo ka NATO-u i EU, a pomenuti dvojac će sam da se uništi vođenjem takve politike. Nisu oni prolijevali svoju krv u odbrani Bosne i Hercegovine, nego iskrene patriote i samim tim taj dvojac se ne pita mnogo oko sudbine naše države”- dodao je Komšić.

Nisu Dodik i Čović prolijevali svoju krv u odbrani ove države i zato nemaju pravo odlučivati o njenoj sudbini.“/ završen citat Komšića /