UPOZORENJA DF poziva na stvaranje patriotskog bloka: Ne dozvolimo da podijele Mostar!

tačno.net
Autor/ica 11.3.2016. u 11:41

UPOZORENJA DF poziva na stvaranje patriotskog bloka: Ne dozvolimo da podijele Mostar!

Do sada smo vidjeli i doživjeli svašta od vladajuće koalicije SDA-HDZ, ali nismo prijedlog po kojem se grad sastoji od federacije dviju općina.
Prvo su podijelili javna preduzeća Uredbom Vlade FBiH, koja je nezakonita i protuustavna. Nakon toga pokušavaju podijeliti javni RTV servis, po principu svakom njegov kanal. Ostaje samo zaokruživanje treće izborne jedinice, što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već najavio tzv. “Fuelovim” planom, saopćeno je iz DF, prenosi novinska agencija Patria.
Ono što nas čudi jeste potpuni izostanak reakcije građana, većine intelektuaca, nevladinog sektora i ostalih političkih stranaka koje se smatraju probosanskohercegovačkim. Svi mirno stoje sa strane i ponašaju se kao da ih se to ne tiče. Ovo nije pitanje samo političkih stranaka i pozicioniranja pred postojeće lokalne izbore. Ovo je odluka koja se direktno tiče svih građana i Mostara, i Bosne i Hercegovine.
Apeliramo na sve građane koji osjećaju odbojnost od djeljenja na dva; dvije pošte, dvije elektroprivede, dva komunalna poduzeća, dvije škole pod jednim krovom, da učinimo pritisak i ne dozvolimo da nacionalne podjele ponovno zažive u Mostaru nasuprot njegovog jedinstvenog bića.
Podsjećamo da je Mostar u svojoj prirodnosti uvijek bio jedinstven grad, kozmopolitska sredina sa izrazitom vrijednošću tolerancije i solidarnosti među ljudima bez obzira na vjerske, nacionalne i kulturne identitete.
Zajedničko svima bila je pripadnost Mostaru i svim njegovim simbolima u čije se ime u njemu oduvijek zajedno živjelo. Isključiva pripadnost Mostaru, a ne njegovim dijelovima.
Pozivamo sve one koji su u prilici kreirati prilike u Mostaru da se, zarad budućnosti mladih, izdignu iznad ličnih i nacionalnih interesa, te naprave okruženje normalnog fukcionisanja i zadovoljenja potreba građana.
Još jednom napominjemo i obraćamo se onima koji ne učestvuju u procesima odlučivanja, a imaju uporište u pripadnosti gradu Mostaru kao obični građani, da ne dozvolimo da podijele Mostar.
Pozivamo sve stranke, udruge i građane na stvaranje patriotskog bloka koji će se boriti protiv ovakve politike, koja je nastavak rata drugim sredstvima, stoji u saopćenju DF.
tačno.net
Autor/ica 11.3.2016. u 11:41