Vikend druženje na ‘Korzu’: Teatarski festival mlade publike u MTM-u

tačno.net
Autor 18.9.2014. u 15:02

Vikend druženje na ‘Korzu’: Teatarski festival mlade publike u MTM-u

Foto: Bljesak.info

Od sutra će Mostar biti domaćin Međunarodnog teatarskog festivala mlade publike “Korzo”, koji organizira Mostarski teatar mladih.

Po riječima direktorice Mostarskog teatara mladih Tanje Miletić Oručević, iako Mostar već ima nekoliko kazališnih festivala, Mostarski teatar mladih odlučio se organizirati festival koji je prvenstveno namijenjen mlađoj publici i na kojemu će se predstaviti kazališne kuće iz regije s takozvane neovisne scene, prenosi agencija Fena.

Tako će od petka do nedjelje u Mostaru, pored sarajevske kuće SARTR, gostovati kazališta iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Ukrajine. “Riječ je uglavnom o manjim kazališnim skupinama koje su zanimljive jer produciraju mnogo življi i moderniji teatar od onog koji se može vidjeti u ‘mainstream’ predstavama na postojećim festivalima i gostovanjima”, kazala je Miletić Oručević.

Ona je dodala kako je cijeli festival nastao zahvaljujući entuzijazmu malobrojnog ansambla Mostarskog teatara mladih, te gostujućih kazališnih kuća.

Unatoč besparici, svi elementi bit će na maksimalnoj profesionalnoj razini. Dugujemo i ogromnu zahvalnost svim sudionicima Festivala, jer mi nismo imali financijske mogućnosti platiti troškove izvedbi tih predstava onako kako bi to bilo normalno, ali smo naišli na prijateljsku suradnju i njihovu želju da nam pomognu i poklone nešto teatarskoj publici Mostara –  dodala je Miletić Oručević.

Na otvaranju Festivala, u petak, 19. rujna, u 18 sati, u dvorani Mostarskog teatra mladih, bit će izvedena dokumentarna predstava ‘Unutrašnji Mostar’ koja je nastala u suradnji Totem-Center Theatre Laba iz ukrajinskog grada Kherson, Mostarskog teatra mladih i Umjetnička rezidencija EEPAP (Eastern European Performing Arts Platform), navodi Fena.

plakat-korzo

Istoga dana u 20 sati, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Sarajevski ratni teatar – SARTR izvest će predstavu ‘Džepovi puni kamenja’. To je priča o dvojici statista koji se upoznaju dok statiraju na snimanju velikog holivudskog filma u malom selu u Irskoj. Predstava savršeno suprotstavlja umjetnost i život u tragikomičnom miksu.

Drugoga dana Festivala, 20. rujna, u 18 sati, na sceni u potkrovlju Mostarskog teatra mladih, Mostarski teatar mladih izvest će predstavu ‘Sedam uzdaha’, dokumentarnu monodramu nastalu prema tekstovima knjige ‘Ženska strana rata’. Glumica Mireala Mijačnk Kordić tumači sedam različitih likova žena koje su preživjele tragične sudbine u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U 20 sati, na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, kazalište ‘Kosztolanyi Dezső’ / Ansambl Andraša Urbana iz Subotica izvest će predstavu ‘Marta Bereš One-Girl Show’. U nedjelju, 21. rujna, posljednjeg dana, na programu su još dvije predstave. U 18 sati, na sceni Mostarskog teatra mladih, riječka ‘Posve moguća družina’ gostuje s predstavom ‘Sezona kiselih krastavaca’.

Priča je zamišljena kao ogledalo hrvatske zbilje, a zrcali priču o obitelji koja je iz stanja imaštine došla u stanje neimaštine. U vrijeme zimskih odmora, obitelj koja je ranije išla na skijanje, odluči se skrivati u stanu kako bi prijatelji i susjedi mislili da su otišli na skijanje.

Festival završava predstavom Gledališča Glej iz Ljubljane ‘Janezova pasija’, koja će biti izvedena na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, u 20 sati. Satirična je to priča koja na uzvišen način pasije prati život izmišljenog slovenskog političara od njegovog djetinjstva do vrhunca života.

Cijena ulaznice za pojedinačnu predstavu iznosi 5 maraka za učenike i studente, a 10 za ostale građane. Komplet karata za sve predstave košta 20 maraka za učenike i studente, a 35 za ostale građane. Pored ovih šest predstava, u pratećem programu predviđena je izložba fotografija TRANSveRZA, autora Munevera Salihovića, te razgovori s umjetnicima – gostima Festivala.

Izložba fotografija bit će otvorena u petak, prije otvaranja Festivala, a razgovori s umjetnicima održat će se u subotu i nedjelju, s početkom u 11 sati. Oba ova programa održat će se u prostorijama Mostarskog teatra mladih, navela je agencija Fena.

FENA

tačno.net
Autor 18.9.2014. u 15:02