Waser: HDZBiH i SDA trebaju sjesti za sto

tačno.net
Autor 28.2.2014. u 09:12

Waser: HDZBiH i SDA trebaju sjesti za sto

Njegova posjeta Mostaru je prva službena posjeta dužnosnika međunarodne zajednice gradu na Neretvi otkad je tijekom prosvjeda spaljeno čak šest zgrada u središtu grada. Waser se sastao s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i predsjednikom mostarskoga Gradskog odbora SDA Zijadom Hadžiomerovićem, dok je za petak bio planiran sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Političke blokade

– Došao sam ovdje nakon posljednjih događaja kako bih naglasio potrebu za političkim dijalogom i funkcioniranjem institucija. Protesti koji su se nedavno desili u Mostaru odraz su frustracije građana i mi tu frustraciju razumijemo. Političke blokade, koje su posebno vidljive ovdje u Mostaru, otežavaju ljudima pronalazak posla i osiguravanje normalnoga života za sebe i svoju djecu. No, nasilje kojem smo svjedočili tijekom protesta je potpuno neprihvatljivo i nadam se da se neće ponoviti u budućnosti, rekao je Waser.

Poručio je političkim liderima, ali i predstavnicima nevladinih organizacija u Mostaru, da se trebaju fokusirati na pronalaženje konkretnih rješenja za grad, te usmjeriti snagu na ono što su stvarne potrebe građana i pitanja s kojima se suočavamo u svakodnevnom životu.

– Pritom je iznimno važno da se ovi problemi ne pretvore u etničko pitanje i da se ne prikažu u svjetlu međunacionalnih sukoba, rekao je Waser.

Govoreći, pak, o provedbi presude Ustavnoga suda BiH za Mostar, kojom je naloženo izjednačavanje vrijednosti glasa svakog Mostarca bez obzira na to u kojem dijelu grada stanovao, prvi zamjenik visokog predstavnika izjavio je  kako na tom planu nema nikakvih novosti, ali i kako zna da će se uskoro usvojiti odluka o privremenom financiranju institucija Grada Mostara za prva tri mjeseca ove godine.

– Nisam čuo ništa novo vezano za provedbu presude Ustavnoga suda BiH za Mostar, ali znam da su učinjeni pomaci u smjeru usvajanja odluke o privremenom financiranju Grada. I dalje na stolu imamo okvirni sporazum o provedbi presude Ustavnoga suda BiH za Mostar, koji je predstavljen prije više od godinu i koji je potpisalo više stranaka, ali nisu HDZBiH i SDA. Taj dokument predstavlja dobru osnovu za daljnje razgovore, rekao je Waser.

Naglasio je kako sljedeći potez trebaju povući HDZBiH i SDA i to kao dvije vodeće političke stranke u Mostaru.

– HDZBiH i SDA trebaju pregovarati na osnovu već ponuđenog sporazuma ili da ponude nešto drugo što će predstavljati dobru osnovu za vođenje pregovora i rješavanje problema. Sve to mora biti učinjeno u skladu s Ustavom i važećim zakonima. Nedavni protesti su pokazali da zaista postoji stvarna potreba da se pokuša krenuti naprijed i da se pokušaju otkloniti postojeće blokade, izjavio je Waser.

Susret s komesarom

Naglasio je i kako se susreo s novoizabranim vršiteljem dužnosti komesara policije Hercegovačko-neretvanske županije Draganom Brkićem, koji je izabran tek 8. veljače, dan nakon što je šest zgrada zapaljeno.

– Susreo sam se sa v.d. policijskim komesarom, kojem sam izrazio zahvalnost što je preuzeo tu dužnost, jer je ta pozicija prilično dugo bila nepopunjena. Kantonalne vlasti sada trebaju krenuti dalje i dugoročno izabrati komesara, kazao je Waser.

Inače, tijekom prosvjeda od 7. veljače u Mostaru su zapaljene zgrade Skupštine i Vlade HNŽ-a, Gradska uprava, Gradska vijećnica, Dom HDZ-a BiH i prostorije županijske i gradske SDA.

oslobodjenje.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.2.2014. u 09:12