YIHR BH: Generacije devedesetih mogu promijeniti ovu zemlju

tačno.net
Autor 18.10.2014. u 15:08

YIHR BH: Generacije devedesetih mogu promijeniti ovu zemlju

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) danas je u Mostaru u OKC “Abrašević”, organizirala još jednu radionicu u sklopu razgovora o perspektivama sukoba koji su obilježili našu zemlju i regiju u posljednjih 100 godina. Program koji se provodi pod pokroviteljstvom Heinrich Böll Stiftung, obuhvata izučavanje različitih lokalnih i globanih perspektiva o Prvom i Drugom svjetskom ratu, te posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godina.

„Cilj nam je pokrenuti razgovor o različitim perspektivama sukoba, kako svaki od ovih događaja obrađuje formalno obrazovanje. Stvari koje radimo u posljednjih godinu dana u Inicijativi fokusirane su na mlade ljude rođene u toku i neposredno nakon rata, te samo stalnim okupljanjima i dijalogom možemo te generacije sačuvati kao potencijal za promjenu“, rekao je Dinko Sijerčić, programski koordinator Inicijative.

Predavanja i radionice drže istaknuti historičari u svojim oblastima, a u Mostaru su to bili prof. dr. Dženan Hakalović, mr. Enes Omerović i mr. Amir Duranović. U narednom periodu, Inicijativa nastavlja sa organizacijom sličnih događaja u Sarajevu i Banjoj Luci.

„Generacije rođene devedesetih predstavljaju nadu za trajnu promjenu odnosa u društvu. Ne možemo računati na promjenu pristupa politici, ljudskim pravima, ili sistemu u kojem živimo, ukoliko zapustimo odnos prema temeljnoj odrednici bosanskohercegovačko društva – rat i suočavanje sa posljedicama rata. Ako to zanemarimo, svaka manipulacija može polaziti od toga“, zaključio je Nedim Jahić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

tačno.net
Autor 18.10.2014. u 15:08