“Za one koji ne mogu da govore” premijerno u Mostaru

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 08:17

“Za one koji ne mogu da govore” premijerno u Mostaru

U multipleksu CineStar Mostar večeras će se u 19 sati održati premijerno prikazivanje novog filma Jasmile Žbanić “Za one koji ne mogu da govore” nakon kojeg će novinari imati priliku razgovarati s rediteljkom i filmskom ekipom.

“Za one koji ne mogu da govore” istinita je priča o Kym Vercoe koja u filmu glumi samu sebe. Na prijedlog prijateljice, ona je odlučila posjetiti Bosnu i Hercegovinu kao turist. Pripremajući se za put u zemlju koja je izašla iz rata prije petnaest godina, Kym je dala sve od sebe da sazna što je više mogla o, za nju, potpuno nepoznatoj destinaciji.

Došavši u Višegrad vidjela je da u gradu nema ni tragova rušenja niti spomen obilježja koje je očekivala te pomislila u sebi “Evo jednog grada koji je srećom izbjegao destrukciju”. No, ono što nije znala je da je tu 1992. godine ubijeno 1.757 ljudi, a 200 žena silovano je i ubijeno u hotelu Vilina vlas, koji je u Kyminom vodiču preporučen kao mjesto u kojem treba odsjesti.

Ovaj film je spomen “za one koji ne mogu da govore” (citat Ive Andrića), za žene kojima spomenik nikada nije podignut. Oni koji ne mogu da govore su također ljudi koji negiraju zločine. I oni su mrtvi na neki način. Negiranje nije endemično, vezano za rat u Bosni, to je univerzalna ljudska priča. Stoga ovaj film nije o ratu.

Novi film Jasmile Žbanić govori o Kym, ženi koja se pita što se može učiniti kada se čini da ništa ne može biti učinjeno. Kym nam daje nadu da je čak i najmanji čin humanosti u stanju promijeniti svijet.

klix

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 08:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija