ZAHVALNOST FRANCUZA MOSTARSKOM CENTRU ZA MIR

tačno.net
Autor 8.12.2015. u 11:32

ZAHVALNOST  FRANCUZA  MOSTARSKOM CENTRU ZA MIR

Zlatko Serdarević

Zahvaljujući  volonterima okupljenim u nevladinu organizaciju Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, naš grad se priključio nizu zemalja svijeta koje su  na specifičan način izrazile  solidarnost prema francuskim žrtvama terorističkog napada na nedužne Parižane. Stari most je osvjetljen bojama francuske zastave po uzoru na slične izraze solidarnosti na spomenicima širom svijeta.

Na adresu Safeta Oručevića,  direktora mostarskog Centra za mir stiglo je pismo zahvale kojeg potpisuje  Claire Bodonyi,  ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini u kome između ostalog stoji:

Nakon užanih napada koji su pogodili Francusku, inicirali ste da se Stari most osvjetli bojama francuske zastave. Želim Vam se zahvaliti na tom lijepom gestu solidarnosti sa žrtvama od 13. novembra i francuskim narodom. Ovaj znak podrške, koji je duboko dirnuo moje sugrađane, oslikava prijateljstvo koje više nego ikad spaja naše dvije zemlje.

U odnosu na druge objekte, od kojih neki pripadaju spomničkom fondu dotičnih zemalja svijeta, Stari most je prilikom rekonstrukcije postao istinski spomenik mira, suživota i povezivanja ljudi. Uvršten je u prestižnu listu svjetskle baštine pod okriljem  UNESCO-a. Ono što čini značajnu i izuzetno važnu poveznicu s Francuskom jeste  učešće vlade ove zemlje u rekonstrukciji simbola Mostara. Francuska je jedna od četiri zemlje koje su prve stavile svoj potpis za izdvajanje sredstava u cilju izgradnje mosta kao paradigme multinacionalnog napora za uspostavom mira.

Osvjetljeni Stari most sa plavom, bijelom i crvenom bojom ubjedljivo je slao poruku da Francuzi nisu sami u vremenu njihove sveopšte tuge za izgubljenim Parižanima.

Mostar je, s ponosom njegovih građana a zahvaljujući Centru za mir i multietničku saradnju Mosta, ubilježen na mapi svijeta osvjetljenih objekata koju su činili reperi poput World Trade u New Yorku, Empire State Buildingom, Gradskom vijećnicom u San Francisku, Hotelom Omni u Dallasu, Tornju CN u Torontu, ATB Financial u Alberti, Sarajevskom  vijećnicom , Banskim dvorima u Banjaluci… Svjet se time poklonio sjenima žrtava terorizma a poruka solidarnosti s francuskim narodom ubjediljivo je izražavala jedinstvenost u oštroj osudi ubijanja nedužnih civila.

 FRANCUZI 1 (1)

tačno.net
Autor 8.12.2015. u 11:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija