Završen prvi FESTIVAL ANTIFAŠISTIČKOG FILMA

tačno.net
Autor/ica 1.8.2016. u 14:28

Završen prvi FESTIVAL ANTIFAŠISTIČKOG FILMA

Sinoć je u Mostaru završen Prvi FESTIVAL ANTIFAŠISTIČKOG FILMA organizovan u povodu obilježavanja 75 godina od dizanja ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašističkog okupatora 1941. godine.

Festival je trajao 5 dana, a program je činila retrospektiva antifašističkih filmova snimljenih u posljednjih 70 godina. Kompletan program odvijao se na eMTeeM – ovoj Memorijalnoj sceni 2532. Vrijedna pomena je činjenica da je odziv publike bio dobar, te da su publiku činili uglavnom mladi ljudi.

Organizator Festivala bilo je Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar. Ovogodišnji Festival imao je eksperimentalni karakter, ali organizatori već sada kažu na bazi interesa publike da će nastaviti tradiciju, te da će od iduće godine biti uvedena selekcija i izbor novih filmova koji u najširem smislu obrađuju teme antifašizma i borbe za slobodu. Nakon projekcije posljednjeg filma organizator je saopštio da je ove godine dodijeljena i jedna nagrada koja u svom riješenju i nazivu nosi motiv sa Partizanskog groblja u Mostaru autora Bogdana Bogdanovića.

Nagrada “Mostarski UNIVERZUM” dodijeljena je Veljku Bulajiću, reditelju, za promicanje i afirmaciju antifašizma cjelokupnim umjetničkim opusom. Svečanost dodijele Nagrade biće upriličena u dogovoru sa laureatom, a želja organizatora je da to bude u septembru na svečanosti obilježavanja 75 godina formiranja čuvenog Mostarskog bataljona.

tačno.net
Autor/ica 1.8.2016. u 14:28