Žene hoće promjene!

tačno.net
Autor 7.11.2020. u 12:28

Žene hoće promjene!

“Nema takve snage kao sto je žena koja je odlučila da uspije”

Predstavnice Udruženja žena “Univerzum” iz Mostara u suradnji  sa Fondacijom Heinrich Böll Stiftung iz Sarajeva su organizovale radionicu na temu “Osnaživanje žena i udruženja kroz jačanje njihovog kapaciteta putem dijaloga i zagovaranja”, u petak, 6. novembra 2020. u Mostaru.

U radionici su učestvovale žene iz udruženja: “Univerzum” Mostar, “Nera” Konjic, “Orhideja” Stolac, “Most” Jablanica i Udruženje “Vrba” iz naselja Gnojnice.

Za vrijeme tog susreta razrađene su teme vezane za politiku prilikom donošenja zakona i odluka, te za pojam zagovaranja i izradu nacrta i struktura zagovaranja s ciljem da se osmisli proces utjecaja na tvorce odluka i politika od strane udruženja žena.

Žene se pitaju zašto po završetku studija i stečenog znanja i kompetencija, one ne zauzimaju visoko pozicionirana radna mjesta, a pogotovo ne ona rukovodeća. U politici je još uvijek zanemariv broj žena.

Zaključci jučerašnje radionice poručuju da žene hoće promjene jer pored toga što su brojnija populacija (51% u bh. društvu),  čine i većinsko biračko tijelo.

Uz to, naglašeno je sljedeće: Žena rađa i glavni je stub porodice, žena je psihološki vrlo jaka, žena može raditi više poslova u isto vrijeme, žena je praktična, žena je ekonomična, žena je otvorena za dijalog, žena pristupa problemu s pozitivnim emocijama, žena je uporna i dosljedna svojim idejama!

“Nema takve snage kao sto je žena koja je odlučila da uspije”

tačno.net
Autor 7.11.2020. u 12:28