Zijah A. Sokolović u Narodnom pozorištu Mostar: neobičan teatarski program po prvi put u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 10:28

Zijah A. Sokolović u Narodnom pozorištu Mostar: neobičan teatarski program po prvi put u Mostaru

Narodno pozorište Mostar ima čast ugostiti bh. glumca i reditelja Zijaha A. Sokolovića, koji će u ponedjeljak, 17.10. u 19 sati održati “Majstorsku glumačku radionicu”. Ovu neobičnu teatarsku radionicu Sokolović će po prvi put izvesti u Mostaru, a program će biti održan u Studiju 64 Narodnog pozorišta Mostar. Ovo će biti prilika i da se mostarska publika po prvi put upozna sa Sokolovićevom knjigom “Glumac… je glumac… je glumac” o njegovoj kultnoj istoimenoj monodrami. Za ovu je monodramu, koju igra već 37 godina, izveo ju je više od 1600 puta i osvojio brojne nagrade širom svijeta, nagrađen i u Mostaru: Sokolović je za nju 2007. godine osvojio Veliku lisku za najboljeg glumca festivala na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Napominjemo da Studio 64 ima samo 64 mjesta, pa svoju ulaznicu osigurajte na vrijeme.

Cijena ulaznice za ovaj program je 3,50 KM, a ulaznice se kupuju na blagajni Pozorišta.

O programu

Gluma postoji “sama za sebe”, kako kažu filozofi. Dakle, da Gluma ne postoji “sama” u našem realnom prirodnom životu ne bi se mogla “sama” upotrebljavati u kazalištu, filmu, televiziji. U stvarnosti ona je sklop industrijskih, društvenih, građanskih, vjerskih i mitskih normi koje upotrebljavamo, manje više, kao oblik prilagođavanja svakodnevici. U iluziji, kao teatru ili filmu ili televiziji, Gluma je sklop “datih okolnosti” koje se analiziraju, uvježbavaju i poslije u nekoj cjelini reproduciraju tj. pokazuju. Možemo reći, izvan realnosti, Gluma je proces u kojem Glumac traži “sredstvo” da se njegova emocija ili misao pokažu. To radi Glumac. A gledaoc to mora “pročitati” tako što će vidjeti i onda osjetiti to što Glumac želi pokazati, odglumiti. Svaki Glumac u svom Glumačkom životu izgradi neki svoj “sistem” po kojem analizira, sklapa, kombinira “date okolnosti” i poslije ih ponavlja u teatru ili filmu i televiziji. Svaki od ovih medija ima svoju logiku i tako se i “sistemi” prilagođavaju potrebama uloge ili scene ili predstave. Dakle, Gluma je zanat koji u svojim globalnim formama uče svi glumci, a poslije ga dopunjavaju svojim karakterom ili mentalitetom ili životnim okolnostima i kako stare, tako taj svoj “sistem” dopunju i mijenjaju. Upotrebom Glume u zanatskom i kreativnom smislu, grade se scene ili predstave ili filmovi ili televizijske serije koje mogu biti na putu umjetnosti. Glumačka radionica je mogućnost da u slobodnoj formi teatarske predstave, jer Glumac samo i postoji u praznom prostoru, neki Glumac toj publici pokaže svoj “sistem” Glume ili male intimne puteve svog razmišljanja i osjećanja u procesu organizacije Glume. To je fantastična mogućnost zbližavanja i upoznavanja Glumca i gledaoca izvan uobičajenih i već zatvorenih formi upotrebe Glume. To je “Vrijeme i Prostor i Radnja” po Aristotelu totalni teatar. Neobična teatarska radionica koja traje 120 minuta.

Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji.

 foto sokolovic Majstorska glumacka radionica

Zijah A. Sokolović: Bio profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu, Umjetničkoj Akademiji u Osijeku, gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu, Ambasador dobre volje UNDP-a, osnivač TheArto projekta u Salzburgu i Zagrebu.

tačno.net
Autor/ica 12.10.2016. u 10:28