Zijah Sokolović u Mostaru: Hoću da izađem, ali da uđem u umjetnost

tačno.net
Autor 12.11.2016. u 11:34

Zijah Sokolović u Mostaru: Hoću da izađem, ali da uđem u umjetnost

“Najljepše što se može dogoditi pozorištu je da se napravi nešto kao predstava – možemo reći da je ova radionica jedan oblik pozorišne predstave – a onda ponavljanje predstave je najveća radost za glumca. Ponavljanje predstave kao odbrana ideje zbog koje je predstava napravljena ili ideje zbog koje sam se odlučio da imam glumačku radionicu kao mogući dijalog s publikom. Još ako postoji interes i ako su karte rasprodane, onda možemo reći da je to totalno pozorište, i jedan mali korak u maratonu umjetnosti da se sa realnošću upoznamo kroz svijet pozorišne iluzije, da se nekako sakrijemo od te vulgarnosti kojom smo bomardovani. Sjećam se, nekad davno, pročitao sam, pisalo je ‘Bježimo, vratimo se umjetnosti!’ Ili, ima ona pjesma ‘Zaustavite Zemlju, hoću da izađem’, a ja bih rekao ‘Zaustavite Zemlju, hoću da izađem, ali da uđem u umjetnost’”, rekao je čuveni glumac Zijah A. Sokolović nakon “Majstorske glumačke radionice” održane u petak navečer u Mostaru.

I ovoga puta karte za “Majstorsku glumačku radionicu” Zijaha A. Sokolovića, održanu u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar bile su, kao i prošlog puta, rasprodane nekoliko dana unaprijed. Iako neki još uvijek razmišljaju je li to ‘glumačka’ – jer je samo za glumce, oni koji su bez razmišljanja odlučili provestu ovu večer u Narodnom pozorištu Mostar sa Zijahom A. Sokolovićem, na vrijeme su sebi osigurali mjesto. Za one koji to nisu uspjeli – pokušat ćemo program ponoviti i sljedećeg mjeseca, pa svoje mjesto zauzmite na vrijeme. Ovo je predstava – kako piše i na plakatu – ‘za one koji vole teatar’, ‘za one koje interesuje teatar’, ‘za one koji žive od teatra’.

Naša zadaća je uloge koje imamo (a igramo ih da ih često nismo ni svjesni) odigrati što objektivnije, i to da bismo uštedjeli na vremenu. Na emotivnom vremenu, kaže Sokolovć, jer vrijeme je elementarno. Sve je pozorište, kaže Sokolović, jer da toga nema – onoga što nam se događa u svakodnevnom životu, kao i uloga koje sami igramo – ne bi bilo ni pozorišta. “Vrijeme – prostor – radnja” je definicija teatra prema Aristotelu, a upravo to – vrijeme – prostor – radnja, jest i naš život. “Majstorska glumačka radionica” Zijaha govori i o njegovom razumijevanju glume i teatra, umjetnosti, njegovim iskustvima u susretima s ljudima, a igrao je širom svijeta, na najneobičnijim mjestimađ. Jer umjetnost, svaka umjetnost – pa i pozorišna, kaže Zijah – nudi nam besplatan trening – trening da vježbamo stvarnost. Zijah ovaj program izvodi na kamernoj teatarskoj sceni “Studio 64” Narodnog pozorišta Mostar, zbog neposrednog kontakta s publikom. Nedavno je nagrađen na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću, Crna Gora, za najbolju mušku ulogu za ulogu u predstavi “Divlje meso” u režiji Dine Mustafića). U Novom Sadu je prošlog mjeseca 1600. put odigrao svoju kultnu monodramu “Glumac… je glumac… je glumac”, o kojoj je objavio i knjigu, koju je također predstavio mostarskoj publici: u njoj je cjelokupni tekst monodrame, i eseji istaknutih teatarskih kritičara, glumaca, reditelja (Dino Mustafić, Fabijan Šovagović, Pero Kvrgić, Goran Stefanovski, Rade Šerbedžija, Rajko Grlić…), koji su pisali o tome kako „počinje teatar kada jedan čovjek izađe u prazan u prostor“. A taj fenomen pokazuje nam Zijah A. Sokolović, i o njemu govori i u “Majstorskoj glumačkoj radionici”.

Na zahtjev publike program ćemo pokušati ponoviti i sljedećeg mjeseca. Sljedeći program u Narodnom pozorištu Mostar je svečana proslava 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada Narodnog pozorišta Mostar, prva namjenski građena pozorišna zgrada u BiH poslije Drugog svjetskog rata. Proslava je na Velikoj sceni u petak, 18.11, a ulaz je besplatan – obećavamo vam sjajnu zabavu, duhovitu, muziku, smijeh. Besplatne ulaznice preuzimate na blagajni pozorišta. Nakon Sokolovića u “Studiju 64” ugostit ćemo boema, poetu, zaljubljenika u poeziju, Miodraga Mikija Trifunova u ponedjeljak, 28.11. u 20 sati. Cijena karte je 7 KM, s popustom 3,50 KM. Pa nemojte propustiti priliku i čuti ovog odličnog glumca, svoje mjesto osigurajte na vrijeme, ulaznice su u prodaji.

tačno.net
Autor 12.11.2016. u 11:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija