Zloćudna, Blajburško- ravnogorska osovina zla

Zloćudna, Blajburško- ravnogorska osovina zla

Evo, ovih dana, značajne epizode iz našeg, Bosansko hercegovačkog, bolje rečenog Balkanskog cirkusa, u kojima su vični naši akteri.

Guslarsko- orguljaški orkestar, sa dvojcem dirigenata, upravo, od Blajburga, preko Ravne gore i Laktaša, do „stolnoga„ grada Mostara, promovišu, nekakav plan PF.

Građanima, čija je ovo i jedina i prava domovina, Bosna i Hercegovina, ove prestave sa akterima, PF- / povampirenim fašistima /, sa ove, znane rute, pomalo su i nepoznate, sadržajne nakane, plana i programa, upravo, ustoličenog ovih dana u Mostaru, sa pečatom, u sklopu manifestacije; „Večernjakovog pečata„, čiji su gosti bili, Dragan i Milorad.

Prva epizoda, sa akterima, samozvanim akademikom i gangašem-orguljašem, čistokrvnim Hrvatom, Draganom Čovićem i pajdašem, guslarom iz Laktaša, velikim Srbinom, veliko nacionalističke pokvarene duše, koriste manifestaciju i boravak u Mostaru, kako bi zajednički promovisali i svoj koalicioni, ustaško- četnički, tzv. PF- plan.

Kao sljedbenici i pristaše, neofašističke ideologije, poslije klanjanja sjenama ustaša sa Blajburškog polja i četnicima Draže Mihajlovića, kakvog li čuda i ljudske ironije, da su se, upravo, kao pogani dvojac, našli  u ovome, ubogom gradu stradalniku Mostaru, od dvojnih agresora, kako bi dogovorili neku, totalno nakaradnu koaliciju.

Našli su se, u rezervnoj domovini, koju istinski rasturaju i mrze, jer su oni veliki i čistokrvni Hrvat, Dragan Čović i veliki  Srbin, Milorad Dodik, uz garanciju i potvrdu i svojih „novo komponovanih„ mentora, gospođe Kolinde i gospodina Aleksandra.

Lukave „latinske„ i perfidne, demagoške floskule, orguljaša, Dragana iz Mostara, odavno su bile jasne, našim, normalnim građanima, sa prikrivenim željama i nakanama uspostave i priznavanja i trećeg entiteta, uz političku poniznost, pajdaša i guslara, Milorada iz Laktaša, kako bi se i konačno „otvorio„ put za samostalnu Republiku Srpsku.

Iako su obje, „de facto„ Herceg Bosna i „de jure„ Republika Srpska, istinske i dokazane, genocidne tvorevine, koje je nužno hitno ukinuti.

Sasvim nam je jasno, da se iz ovih njihovih koalicionih dogovora, kriju i veoma zle nakane i namjere, u njihovoj obostranoj kandidaturi za članove novog Predsjedništva, kako bi zajedničkim djelovanjem i konačno rasturili, nama i našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Kao normalni građani i zaljubljenici ili čuvari, jedine nam domovine, nemojmo se zavaravati, da budemo nijemi i slijepi, da nismo u mogućnosti spoznati ovu šokantnu i ubitačnu, ustaško- četničku ili Blajburško- ravnogorsku, sa viđenim i dokazanim profašističkim, nacionalističkim snagama.

Nemojmo se zanositi, proslavljajući dane pobjede nad fašizmom i posjetama, monumentalnih spomenika palim borcima protiv fašizma, da je zaista fašizam i konačno i definitivno pobjeđen. Nije, primjera je bezbroj, a posebno je grad Mostar i njegove profašističke, rušilačke recidivne snage, evidentran, sa čelnicima HDZ-a i njegovim gradonačelnikom i vrhuškom, koja je obišla Blajburška polja, ali se niko od njih, nije  udostojio da posjeti i monumentalni Partizanski spomenik borcima, koji su oslobodili Mostar od fašizma, u drugom svjetskom ratu, na sramotu i žalost, čime su se i deklarisali u svojoj pripadnosti ortodoksnim desničarskim nacionalističkim snagama.

Druga epizoda, svakako, u okvirima udaranja, ovog „Večernjakovog pečata„ u gradu Mostaru, jeste u izboru ličnosti godine.

Kao što su naši građani, mogli vidjeti ili pročitati u medijima, jedan, od četvorice izabranih dobitnika priznaja, svakako je, naš, legendarni Mostarac, veliki fudbaler Veleža iz slavnih dana našeg kluba, svjetski stručnjak i selektor  reperezentacija, koje su bile ili idu na svjetsko prvenstvo, pod njegovom trenerskom palicom, ljudina, Vahid Halilhodžić.

Vahid Halilhodžić se rasplakao u Mostaru i poslao poruku gradu!

Veliki fudbaler, Vahid Halilhodžić, bivši selektor, brojnih reprezentacija i Japana, proglašen je jednim od četiri dobitnika prestižne nagrade Ličnost godine „Večernjakovog pečata“  koji je održan u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Nakon uručenja priznanja Halilhodžić je održao emotivan govor i zaplakao. Glas mu je zadrhtao i trebalo mu je vremena nekoliko minuta, da nešto izusti, jer, Vaha je, posebno vezan za Mostar i da je ponosan što je iz Mostara i Bosne i Hercegovine, te je nastavio; „Nakon 21. godinu došao sam na Rondo. Ovo je moj grad i ne treba ga dijeliti, treba naći način suživota. Trebamo graditi mostove prijateljstva. opraštam ali ne zaboravljam, živjeti nam je zajedno„.

Veliki čovjek i ljudina, svjetski fudbalski stručnjak, u ovome emotivnom trenutku, ispustio je i poneku suzu, jer za brojne gledaoce i čitaoce, koji trebaju znati, da je, naš Vaha, stotinjak metara, od ove svečane sale, gdje je promovisan, u Domu kulture, na čuvenom Mostarskom Rondou, posjedovao i jednu od ponajljepših kuća u gradu Mostaru. Morao je sve napustiti i ostaviti, bez povratka, u vremenima dvostruke agresije na naš i njegov, voljeni Mostar, kako kaže, tek nakon 21 godine, došao je na ovaj Rondo.

Treća epizoda, udaranja ovog „Večernjakovog pečata„ je svakako prisustvo, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Hrvatske i dodjela i njoj priznaja, ovoga lista.

Međutim, ovo što je interesantno i karakteristično, je svakako njena posjeta gradu Vitezu i otvaranje konzulata Republike Hrvatske, što bi možda i bilo sve normalno, da uvažena gošća Dragana Čovića, nije naglasila u svome govoru, ovom prilikom, da je ovaj gest i postupak, njihova briga za sve ove Hrvate, koji imaju svoju primarnu domovinu Hrvatsku, ali, parafrazirano rečeno, kao, Bosna i Hercegovina im je „rezervna„ domovina?

Dakle, za mene lično, ništa neobično, jer sam i ja i moji sunarodnjaci u Federaciji i gradu Mostaru, kao Srbin, od Dodika i njegovih crkvenih vjerodostojnika, već poodavno proglašeni, za „rezervne„ Srbe, te veoma dobro smo razumjeli i gospođu Kolindu. Aferim, predsjednice?