Zraka! – Something’s In the Air

tačno.net
Autor 12.12.2015. u 11:25

Zraka! – Something’s In the Air

Predstava Zraka! – Something’s In the Air Janša/Narat/Preda/Tomažin igrat će se u utorak 15.12.2015. u 20h, u sali OKC Abrašević.

Produkcija: MASKA – Ljubljana, Slovenija

Koprodukcija: SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE – Ljubljana, Slovenija

Gostovanja predstave se realizira u okviru platforme BALCAN CAN CONTEMPORARY

Veza između Something’s in the Air i Vas bit će ostvarena, a čime drugim nego – zrakom! Zrakom vodimo i dopuštamo da budemo vođeni. Something’s in the air je predstava gdje nas ne treba biti stid zijevati ili čak zadrijemati. Smijat ćemo se jer ne možemo plakati. Intenzivno ćemo osjetiti znoj, jedva čujno disanje, stezanje grla dok gutamo, pritisak pred licem nepoznatog, mir i nemir, toplu bliskost, ljepotu i zabranu dodira.

Something’s in the Air pruža samo ono što sve ovo čini mogućim, jedinu stvar koja nam je zajednička – zrak. Sve dok je imamo!

Maska je neprofitna organizacija za izdavaštvo, produkciju (predstava, interdisciplinarnih i vizualnih umjetničkih radova), obrazovanje i istraživanje. Posljednjih godina se učvrstila na lokalnoj i internacionalnoj sceni izvedbenih umjetnosti kao jedna od rijetkih organizacija koje afirmiraju teorijske i umjetničke kreacije.

Janez Janša je studirao sociologiju i teatarsku režiju na Univerzitetu u Ljubljani i teoriju performansa na Univerzitetu u Antwerpenu u Belgiji. Autor je i redatelj interdisciplinarnih predstava, improvizacijskih, vizualnih i multimedijalnih projekata te brojnih performansa i edukacijskih radionica.

Autor je eseja i knjige o suvremenom teatru i umjetnosti, a dugo je djelovao i kao glavni urednik časopisa Maska.

Svaka predstava na neki način odgovara na pitanje “kako biti zajedno”. Teatar je situacija koja ima za cilj stvaranje privremene zajednice. Ovisno o tipu teatra, gledatelji se uvijek nađu u određenoj zajednici. Ova situacija još je uočljivija na koncertima popularne muzike gdje refren ima funkciju poziva na pjevanje – pjevač staje puštajući gomilu da pjeva u jednom glasu. U vrijeme krize predstavljanja, “biti zajedno” postaje jedna od glavnih tema suvremenog društva koje ne prestaje djelovati kroz privremene, fragmentirane, mobilne i fluidne veze.

Grupa se smatra harmoničnom kada njeni članovi “dišu kao jedan”. Ali kako zajednica koja doslovce može “disati kao jedan” funkcionira? Kada se nađemo u društvu osobe čije je disanje glasno ili uočljivo, ubrzo počinjemo osjećati da je naš osobni prostor ugrožen i da se ne možemo oduprijeti utjecaju drugih osoba. Naše disanje mora ponuditi odgovor: dišemo li “kao jedan” ili svatko diše na svoj način? Kako ostvariti minimum socijalnih veza u stanju u kojem je svatko svakome suparnik – fundamentalna je dilema individue u neoliberalnom društvu.

Kreativni tim:

Autori: Janša/Narat/Preda/Tomažin

Koncept i režija: Janez Janša

Dramaturgija i kompozicija: Boštjan Narat

Kreatori i izvođači: Irena Preda, Irena Tomažin i Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan, Tina Valentan

Izvršna producentica: Tina Dobnik

Oblikovanje svjetla i šef tehnike: Igor Remeta

PR: Janja Tekavec

Program Maske sufinanciraju MINISTARSTVO ZA KULTURU REPUBLIKE SLOVENIJE i GRAD LJUBLJANA.

Suorganizator gostovanja: DRUGO MORE – Rijeka, Hrvatska

Donator: ZAKLADA KULTURA NOVA – Zagreb, Hrvatska

tačno.net
Autor 12.12.2015. u 11:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija