BBC: Stari most u Mostaru među sedam svjetskih nepoznatih čuda

tačno.net
Autor 8.2.2015. u 10:44

BBC: Stari most u Mostaru među sedam svjetskih nepoznatih čuda

Na stranici britanske medijske kuće BBC Stari most u Mostaru, BiH, svrstan je među sedam veoma malo poznatih čuda ovoga svijeta.

Svi smo čuli sve o rimskom Koloseumu, fantastični Kineski zid ili Taj Mahal. Međutim, šta je sa svjetskim neotkrivenim arhitektonskim čudima, nevjerovatnom strukturama koje je napravio čovjek vlastitim rukama, piše BBC.

Tako, među svjetskim čudima u koja se ubrajaju zgrada parlamenta u Bukureštu, veliki Indijski zid, džamija Šaha Lotfollaha u Iranu, simetrične stepenice u Indiji, džamije Djenne na Maliiju, nalazi se i Stari most u Mostaru.

Ako u svakoj zemlji neka akrhitektonska građevina ima svoju priču, bosnanskohercegovački Stari most ima svoju povratničku slavu.

Naime Stari most je izgrađen od 456 blokova lokalnog kamena čak 1566. godine, a izgradio ga je turski arhitekta Mimar Hajrudin, piše BBC.

“Bio je srce ovoga grada 427 godina. Devedestih godina je porušen u bombardovanju tokom agresije na BiH. Da bi ideja o njegovoj rekonstrukciji oživjela bilo je potrebno 10 godina. Tako je on konačno obnovljen i ponovo otvoren 2004. godine. Iako se most promijenio, tradicija je ostala ista. Svake godine se na njemu održava takmičenje u skokovima u hladnu Neretvu u kojima mještani pokazuju svoje umijeće ali i hrabrost”, piše BBC

tačno.net
Autor 8.2.2015. u 10:44