BILLAIN SA GOSTIMA U DOMU MLADIH

tačno.net
Autor 20.5.2016. u 17:12

BILLAIN SA GOSTIMA U DOMU MLADIH

Pripreme za najavljeni audiovizualni party pod nazivom „Billain u Domu mladih“ počele su prije još dva mjeseca detaljnim mjerenjem amfiteatra Doma mladih za ovu posebnu priliku. Nakon toga uslijedilo je još mnogo napornog rada i nabavki specijalnih materijala kako bi zamišljeni koncept bio moguć. Udruženim snagama umjetnika  – izvodjača:  Billain, Amar/Macula, Audio In Funktion, Zlijay, MPJSlo, Indigo te MLDJ kreativno je upotpunjen koncept čiju realizaciju, na krilima Red Bulla, očekujemo u subotu 21.05.2016 godine u amfiteatru Doma mladih sa početkom u 22h.

Ideja audiovizualnog druženja okupila je tim profesionalaca i umjetnika čije su želje bile kreirati drugačije iskustvo na sarajevskoj kulturno umjetničkoj sceni, postaviti  izazove koji bi obogatili programski sadržaj u gradu Sarajevu te zajedničkim snagama stvoriti priliku da zajedno sa publikom uživamo u rezultatima pomenutih kolaboracija i izazova. Upravo zbog razumijevanja i nesebične podrške prijatelja projekta: Tuborga, Ambasade Češke Republike u BiH, Smoking, Superfooda, Spektrooma, Jeftinaštampa.ba, Printarta i Notacu, ova nastojanja su bila lakša i moguća.  Jedna od težnji i inspiracija svakako je bila i sama lokacija jer smo željeli skrenuti pažnju na Dom mladih, mjesto koje najprije pripada upravo lokalnim umjetnicima, organizatorima i publici tj. gradjanima/kama Sarajeva.  – izjavili su iz Art Laba.

Ovom prilikom promovirat će se i dva izuzetna bh. festivalska dogadjaja: OK FEST i Dani arhitekture. http://www.okfest.net/         http://www.daniarhitekture.ba/

U srijedu, 19.05.2016 u prostorijama ALU Sarajevo,  u okviru Pop-Up! Sarajevo uz ljubaznu pomoć Udruženja Art Lab, održana je prezentacija Amara Mulabegovića za studente Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu,  predavanjem na temu “MACULA – Mapping Art i Experience design”.   Kroz primjere svojih radova sa kolektivom Macula (themacula.com) Amar je približio studentima proces nastajanja mapping projekta te iskoristio priliku da na primjerima pokaže svoja iskustva u radu na polju Experiential design te inspiriše studente za kreativna usmjerenja na ovom domenu.

                                   https://www.youtube.com/watch?v=wm6qpbZCq1k

Rodjen sam blizu Doma mladih, pokraj kojeg ponosno sjedi figura, žena sa raširenim rukama koju svi zovemo „Teta“. Svi znamo ko je „Teta“  koju je postavio veliki umjetnik/ kipar,  gospodin Alija Kučukalić, priznati bh. umjetnik, profesor kiparstva i nekadašnji dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, umjetnik koji prelazio granice, kosmopolitski tvorac nove forme. Čovjeka iza “figure na stolici”  danas spominjemo  kao umjetnika, najutjecajnijih savremenih skulptora Bosne i Hercegovine a ova figura mi je, još kao malom dječaku,  bila inspiracijom i odigrala je veliku ulogu u mom životu.  Trideset dvije godine poslije, nastupam u tom istom Domu mladih na Skenderiji. Moj nastup je takodjer vid rezistencije pod kišom mirnodobskih granata kojima sam izložen kao čovjek i umjetnik svakodnevno.  Zahvaljujući gospodinu Aliji  i ponosnoj „Teti“ , danas sam odlučio da se simbolično zahvalim  za dugogodišnju insipiraciju. Godine odrastanja u ovome gradu, pored simbola vječne rezistencije „Tete“, primjer su moje borbe, padova i uspjeha. Kao znak duboke zahvalnosti, poštovanja i  vječne inspiracije, danas „Teti“ poklanjam svoju majicu sa željom da i dalje bude inspiracijom za nove generacije koje dolaze.  Nekada dječak, danas kao odrastao čovjek pričam o otporu čija je inspiracija bio ovaj simbol na Skenderiji. Zbog naših zajedničkih borbi, danas joj poklanjam majicu i zahvaljujem za masivni uticaj jednom dječaku iz Sarajeva.

Sa nadom da ćeš vječno gordo stajati i dalje inspirisati ljude, još jednom – hvala ti Teto“.“  – izjavio je Billain.

Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mjestima servisa Kupikartu.ba ili ih naručiti  online. Cijena ulaznice iznosi 15 KM.              http://www.kupikartu.ba/karte/event/2197/billain

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.5.2016. u 17:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija