Kejv zatvorio rekordni Exit

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 12:53

Kejv zatvorio rekordni Exit

Dvočasovnim nastupom Nika Kejva i Bed Sids (Nick Cave & The Bad Seeds) označen je završetak ovogodišnjeg festivala Exit koji je, prema navodima zadovoljnih organizatora, privukao rekordnih oko 200.000 posetilaca, a trajao je do ranih jutarnjih sati 15. jula.

Kejv i Bed Sids su prvi put nastupili na Exitu, mada je kultni australijski muzičar i kantautor gostovao i 2011. godine sa garažnim projektom Grindermen (The Grinderman). I ovoga puta publika je, osim pesama sa novog albuma “Push The Sky Away”, imala priliku da čuje i starije hitove, a Kejv je, posle tri pesme izvedene na bis, obećao ponovni dolazak.

“Srbijo, bilo je divno! Hvala! Vidimo se ponovo”, poručio je Kejv, koji je za jesenji deo turneje najavio za sada u regionu jedino nastup u Ljubljani.

Kejv i Bed Sids izašli su pred više od 25.000 obožavalaca praćeni vatrometom, koji je označio završetak Exita, a nastup su počeli pesmom “We no who U R”, prvim singlom sa albuma 15. studijskog albuma.

Prema navodima organizatora Exita, održanog od 10. jula pod sloganom “R:evolucija”, ovogodišnje izdanje tog festivala najuspešnije je u njegovoj istoriji – ostvarena je poseta od oko 200.000 ljudi, što je istorijski maksimum i porast od čak 40% u odnosu na 2012. godinu.

U odnosu na 2012. godinu, Exit je trajao dan više, mada je prve večeri program bio samo na glavnoj bini, na kojoj je nastupio Najl Rodžers (Nile Rogers). Ako se uzme u obzir i nastup Čelo Grina (CeeLo Green) za rođendan Exita, koji je bio besplatan, kao i broj posetilaca na uvodnim žurkama, organizaori ističu da se može reći da su ovogodišnjim programom privukli zapravo više od 250.000 ljudi, što je do sada nezabeležen rezultat.

Rekord posete oboren je i na sve tri najposećenije bine.

Osim Kejva, najveće zvezde na glavnoj bini bili su i Snup Dog (aka Snoop Lion), Prodidži (The Prodigy) sa gostima njihovog mini-festivala “Warrior’s Dance”, te Atoms for Peace, novi projekat Toma Jorka (Thom Yorke) iz grupe Rejdiohed (Radiohead). Posebno brojnu publiku imala je Dens arena, na kojoj su nastupili neki od najvećih DJ-eva današnjice.

Rekord posete na glavnoj bini oboren je za vreme nastupa grupe Prodidži, koja je, prema navodima organizatora, okupila oko 40.000 ljudi, stvorivši gužvu koja se protegla do gornjeg grada Petrovaradinske tvrđave.

I Dens arena ostvarila je rekordnu posetu, i to najpre za vreme nastupa Fetboj Slima (Fatboy), koga je gledalo više od 20.000 obožavalaca, a potom za vreme nastupa Dejvida Guete (David Guetta), koji je privukao 25.000 fanova.

Grupa Dubioza kolektiv iz BiH oborila je poslednje festivalske večeri rekord posete na popularnoj Fusion bini.

Prema navodima organizatora, ove godine prodato je najviše jednodnevnih ulaznica u istoriji festivala, a ostvarena je i rekordna brzina ulaska na Exit – više od 300 ljudi prolazilo je festivalske kapije u jednom minutu.

Predsednik Upravnog odbora Exita Dušan Kovačević izjavio je da je ovogodišnji Exit “doživeo uspeh iznad očekivanja”.

“Sa svih strana dobijamo veoma pozitivne kritike i svi, izvođači, mediji i publika, su jedinstveni u stavu da smo prisustvovali jednom od najboljih izdanja festivala do sada. Posebno smo ponosni na činjenicu da je lajtmotiv festivala bila sreća i osmeh na licima ljudi, što je od Petrovaradinske tvrđave napravilo svojevrsnu oazu pozitivne energije i probuđenog optimizma”, izjavio je Kovačević, jedan od osnivača Exita, koji se vratio na njegovo čelo posle ostavke prethodnog rukovodstva krajem 2012.

(SEEcult.org)

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.7.2013. u 12:53