KONCERT EMINENTNOG TURSKOG KOMPOZITORA CAN ATILLE SUTRA U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

tačno.net
Autor 29.9.2015. u 13:47

KONCERT EMINENTNOG TURSKOG KOMPOZITORA CAN ATILLE SUTRA U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

Koncert eminentnog turskog kompozitora, Can Atille (Đan Atila), održat će se sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati. Posebna gošća koncerta bit će bosanskohercegovačka sopranistica Lejla Jusić dok će orkestar biti pod vodstvom maestra, Emira Nuhanovića. Koncert će se održati uz posebnu podršku Instituta Yunus Emre i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te će ulaz za ovu priliku biti slobodan.

Naglašavajući da je ovo njegov drugi koncert u Bosni i Hercegovini, Can Atilla je istakao svoje veliko zadovoljstvo što će na sceni sarađivati sa velikim umjetnicima kao što su Lejla Jusić i Emir Nuhanović. “Muzika koju radim koliko god se smatrala modernom sadrži i historiju i prošlost od prije 500 godina. Za koncert sam izdvojio posebne pjesme koje će se izvesti sa posebnim orkestrom i siguran sam da će publika uživati.“, rekao je Atilla te dodao da Bosna i Hercegovina i Turska imaju dugu zajedničku historiju i prijateljstvo među ljudima.

Ističući veliko zadovoljstvo što su dio ovako velikog koncerta i 55. Festivala MESS, zamjenica direktora Instituta Yunus Emre, Rabia Bozkurt, rekla je da publiku očekuje jedno posebno iskustvo i ugođaj uz vrhunskog umjetnika kao što je Can Atilla. “Mi kao Institut se uvijek trudimo da spajamo kulture Turske i Bosne i Hercegovine, a ovaj put smo to napravili na način da će i sopranistica Lejla Jusić imati svoj nastup. Kada pomiješamo divne stvari iz obje zemlje, rezultat toga može biti samo nešto fantastično“, Bozkurt.

Maestro Emir Nuhanović naveo je zadovoljstvo što će sarajevska publika imati priliku slušati velikog umjetnika kao što je Atilla Can. “Posebno se moram zahvaliti svim pokroviteljima ovog koncerta koji su ljudima koji možda i nemaju novca za ovakve događaje, omogućili ovo jedinstveno iskustvo“, rekao je Nuhanović te pozvao građane i građanke da se pridruže.

Podsjećajući da je Can 2007. godine bio gost Festivala sa tri ponoćna koncerta, glasnogovornica MESS-a, Una Bejtović, rekla je da će ovaj koncert biti adekvatan muzički uvod u programske aktivnosti 55. Festivala MESS koji će se održati od 02. do 11. oktobra. “Festival MESS ima čast da sarađuje sa drugih kulturnim institucijama i na drugim kulturnim događajima. Drago nam je što možemo dočekati velikog umjetnika iz Turske i ovaj koncert treba najaviti prisniju saradnju Festivala sa ovakvim projektima“, istakla je Bejtovićeva.

Posebnu podršku organizaciji koncerta pored Instituta Yunus Emre pružili su i Ambasada Turske i Bosni i Hercegovini, Turski ured za kulturu i turizam, FDS, Ziraat Banka, Turkish Airlines, Bahceci IVF Centar, Vitamin Sinit, Fondacija Hastor, Fondacija Amadeus, New Event, Simurg media i Televizija Sarajevo.

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.

PLAKAT B1

tačno.net
Autor 29.9.2015. u 13:47