Koncert Gradskog orkestra Stolac na Trgu slobode

tačno.net
Autor 29.9.2017. u 10:54

Koncert Gradskog orkestra Stolac na Trgu slobode

U povodu obilježavanja 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, Grad Tuzla organizuje koncert Gradskog orkestra Stolac. Koncert će se održati u subotu, 30.9.2017., sa početkom u 13.00 sati, na Trgu slobode. Posjetioci će moći uživati u posebnoj izvedbi svjetskih i domaćih hitova, kao i tradicionalne muzike.

“Na našem repertoaru su popularne pjesme, poput Lady Gage, Led Zeppelina, Gorana Bareta, Dine Merlina, pa i omiljenog, Halida Bešlića. Ova omladina iz Stoca uz Gradski orkestar provodi najljepše trenutke. Šaljemo divnu priču bez nacionalnih podjela i želimo je podijeliti sa građanima Tuzle, kojima takva priča nije strana” poručuju iz Gradskog orkestra Stolac.

Gradski orkestar Stolac oformljen je 1931. godine, pod imenom „Gradska limena glazba/muzika  Stolac. Od samog početka svog  djelovanja orkestar je postao jedan od simbola grada i  bio njegov  uspiješan predstavnik širom bivše Jugoslavije. Kao i danas, orkestar je u svom članstvu imao muzičare svih socijalnih, starosnih i gender kategorija.

Prvu  pauzu  u radu orkestar je imao u toku trajanja Drugog svjetskog rata, da bi se ponovo aktivirao pedesetih godina prošlog vijeka, a neko je vrijeme pored prvog orkestra, u svojim  aktivnostima imao jazz band, pop-rock sastave i orkestar narodne muzike. Nažalost, posljednji rat na području bivše Jugoslavije prouzrokovao je prestanak rada. Mnogi muzičari  su prisilno iseljeni iz BiH, neki su se prestali baviti muzikom i na kraju, neki od njih su, nažalost, izgubili život.

Od starih muzičara iz orkestra potekla je inicijativa da se orkestar ponovo okupi, animira djecu i omladinu i pokuša barem djelimično vratiti stari sjaj. U četvrtom mjesecu 2006. godine održana je obnoviteljska skuština Udruženja Građana „Gradska limena glazba/muzika„ Stolac i orkestar je počeo s radom. Budući da je Stolac bio jedan od najrazrušenijih gradova u Bosni Hercegovini, problem nedostatka prostorija je kompenziran radom u privatnim prostorima , a instrumenti su se sakupljali od prijatelja iz Norveške, Francuske, Njemačke, Engleske…

Pod vodstvom prof. Zvonke Kneževića, orkestar je postao jedan od najrespektabilnijih u BiH i regiji, što ilustruju nastupi širom BiH, prijemima za diplomatski kor u Sarajevu, na poziv ambasada Kraljevine Norveške, Švicarske, SAD-a, na Baščaršijskim noćima, Danima Evropskog naslijeđa, Kids Festivalu, SFF-u, Večernjakovom pečatu i mnogobrojnim manifestacijama.

Nastupali su u Metkoviću-maškare i Stonu, festival „Trumpeta Narona“ (Hrvatska), hercegnovskim „Danima mimoze (Crna Gora), festivalu „Castelon de la Spania i kao kruna svega, svirali su himne pred početak kvalifacijske utakmice za svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu između BiH i Grčke, u Zenici i taj nastup posebno izdvajaju, smatrajući ga velikom čašću. Okupljaju veliki broj mladih ljudi, a od obnove rada do danas, kroz orkestar je prošlo više od stotinu članova koji su svoje prve note naučili u orkestru i koji su danas, studenti ili uspješni ljudi.

tačno.net
Autor 29.9.2017. u 10:54