Koncet u formi javnog časa najveće violinske pedagoginje Dore Schwarzberg obilježio treći dan festivala Muzika na žici

tačno.net
Autor 15.10.2016. u 17:34

Koncet u formi javnog časa najveće violinske pedagoginje Dore Schwarzberg obilježio treći dan festivala Muzika na žici

Današnje druženje počelo je matinejom Mocart nije kugla

U namjeri da se predoči složeni proces dolaženja do finalne verzije izvedbe djela na violini, zahvaljujući dolasku Dore Schwarzberg, najveće živuće violinske pedagoginje u Sarajevo povodom festivala Muzika na žici, sinoćnja publika je imala priliku uživati u nesvakidašnjem javnom času i duhovitim ali u prvom redu korisnim primjedbama koje je profesorica, počasna festivalska gošća imala.

Sinoćni izvođači/ce, mladi talenti i polaznici Muzičkih radionica festivala Muzika na žici, predstavnici različitih generacija, od sedmogodišnjaka do magistrica violine, dugo će pamtiti ovu rijetku privilegiju da im na tempo, emociju tokom izvedbe, odnos prema instrumentu i publici, ukazuje profesorica Dora Schwarzberg, čiji studenti/ce decenijama osvajaju najprestižnije nagrade i nastupaju na najznačajnijim koncertnim pozorinicama diljem svijeta.

Osnivanje sarajevskog ogranka ESTA-e (European String Teachers Association/Europsko društvo gudačkih pedagoga) takođe je sinoć predstavljeno na pozornici u Domu oružanih snaga BiH, a o važnosti strukovnog povezivanja bez obzira na nacionalne i druge razlike govorila je predstavnica slovenačkog ogranka, profesorica Vildana Smailović Repše.

Danas su najmlađi poklonici muzike na žici i repertoara djela velikih majstora imali priliku da uživaju u matineji pod nazivom Mocart nije kugla, upriličenoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Programom namijenjenim prije svega djeci, ali i odrasloj publici, namjera je bila približiti Mocartovu muziku uz predstavljanje razlika i sličnosti između života u Mocartovo i današnje vrijeme.

Uz prekrasnu Mocartovu muziku koju su izveli vrhunski umjetnici/e, gosti Internacionalnog festivala “Muzika na žici”, mališani su mogli u okviru radionice da se igraju sa odjevnim predmetima iz Mocartovog doba.

Večerašnjim koncertom Drvo života II u Domu oružanih snaga u 19:30 završava se zvanični program festivala Muzika na žici (ulaz slobodan).

Koncert/koktel Poslije kraja u Ateljeu figure označiće završnicu ovog vrhunskog praznika umjetnosti.

tačno.net
Autor 15.10.2016. u 17:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija