O za Osmijeh – NUS 2014

tačno.net
Autor 19.4.2014. u 09:30

O za Osmijeh – NUS 2014

NUS je međunarodni festival suvremene umjetnosti na kojem se grupnom izložbom i popratnim programom prezentiraju publici radovi suvremenih umjetnika imajući za cilj njihovu afirmaciju ali i promociju suvremene konceptualne umjetnosti općenito. Festival se organizira treću godinu za redom, a na prva dva NUS-a, 2012. i 2013. godine, sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz Hrvatske i Europe. Do sada je publika imala priliku vidjeti umjetničke radove u najrazličitijim tehnikama, a program je obuhvaćao i performanse, akcije i intervencije, književnost, film, tribine, body painting, koncerte…

Ove godine centralna izložba festivala bit će postavljena u galerijskom prostoru Multimedijalnog kulturnog centra Split od 22. do 29. travnja, a popratni program koji uključuje akcije i intervencije u javnom prostoru, street art, teatar i književnu večer održat će se na različitim lokacijama unutar grada. Koncept ovogodišnjeg NUS-a baziran je na poticanju često pasivne galerijske publike na interakciju s postavom pa će tako posjetiteljima biti ponuđeno da budu aktivni sudionici izložbe i programa.

Za razliku od prethodnih godina, kao tema ovogodišnjeg NUS-a uzeta je ideja koja pa prvu ima pozitivnu konotaciju – „O za Osmijeh“. Međutim, poznajući narav festivala odmah se da naslutiti da se iza tih riječi krije koncept koji, kao i uvijek do sada na NUS-u, preispituje i pojedinca i društvo u kojem živimo. U opisu teme koji su organizatori festivala objavili stoji:

”Posljednjih godina svjedočimo sve težem životu običnog čovjeka i radnika. Potrošačka košarica se smanjuje, nesigurnost pojedinca raste. Kratkotrajni, pojedinačni, radnički, studentski i/ili umjetnički protesti nastali kao rezultat posvemašnje frustracije, izgleda nisu adekvatno i kvalitetno rješenje socijalnih problema. Nove ideje, potencijalno novo društvo, treba dobro promisliti.

Osnovni alat politike i kapitala za očuvanje postojećeg stanja su represija i različiti oblici agresije. Postavlja se pitanje koji kontra pristup koristiti, kojim ih oružjem pobijediti.

Po svemu sudeći, čovječni odnosi su možda naša i najveća snaga. To je ono što mi, kao pojedinci, kao ljudi, pouzdano imamo ili možemo imati, a protiv čega se ‘’aparati’’ teško mogu boriti.

Stoga, naš prijedlog je: Izborimo se ljubavlju i solidarnošću. Pobijedimo osmijehom!’

Inspirirano temom našlo se preko 80 mladih umjetnika koji su se svojim radovima prijavili za izlaganje na NUS-u, a njih 38 izabrano je za sudjelovanje i njihovi radovi biti će prezentirani splitskoj publici na sedmodnevnoj izložbi čije je otvorenje 22.4. (utorak) u 20h u Multimedijalnom kulturnom centru Split.

Pozivamo građane da i ove godine dođu i na par sati se prepuste stvaralaštvu mladih hrvatskih i inozemnih umjetnik i pogledaju izložbu na drugačiji – interaktivni način koji će im biti prezentiran u utorak na otvaranju. Naravno, ulaz na izložbu i sav program je besplatan.

Program festivala:

UTORAK 22.04.

20:00h / Otvorenje festivala / Multimedijalni Kulturni Centar Split (MKC) / Izložba

Performans / Happening:

1. Petra Pletikos i Kristina Pongrac / ”Twoing”

2. DADAnti / ”Nitko vam nije rekao?”

3. Efra Avila / Happenig žive skulpture

4. Gildo Bavčević / ”Padaj silo i nepravdo, stavak 2”

Jam session

SRIJEDA 23.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

10:00 – 20:00h / ŠLUS Art Buvljak / MKC

Prodaja, po simboličnim cijenama, školskih radova učenika srednje škole likovnih umjetnosti u Splitu u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša

21:00h / Teatar / amfiteatar MKC

Predstava: Anarh

Autor: Darko Pivac

Glumačka družina Puntari

Predstava u 3 čina britko raskrinkava 3 trula stupa naše bijedne suvremenosti, i to redom: NATO pakt, EU i religiju. Autori i glumci, svi odreda amateri, ne samo da kritiziraju već i nude rješenje koje je duboko ukorijenjeno u našoj i svjetskoj slobodarskoj tradiciji, direktna demokracija kao lajt motiv anarhizma, te posljednje velike nepotrošene ideje Zapada, nudi se kao jedina alternativa liberalnom kapitalizmu koji nas sve više vuče u civilizacijski sunovrat.

ČETVRTAK 24.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

10:00 – 20:00h / ŠLUS Art Buvljak / MKC

Prodaja, po simboličnim cijenama, školskih radova učenika srednje škole likovnih umjetnosti u Splitu u organizaciji nastavnika Hrvoja Zuanića i Ivana Listeša.

PETAK 25.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

SUBOTA 26.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

20:00h / Književnost / Split Circus (Jadranska 1, Bačvice)

„Književnost u cirkusu: solidarnost/stihovi/aforizmi/satira/(o)smijeh“

Večer satire o kulturnim i političkim zbivanjima u državi u organizaciji udruge za nezavisne medije i kulturu Dišpet i Bookare

Voditelj večeri: Mario Glavaš

Sudionici: Katja Grcić, Dragan Markovina, Borut (IIZŽ), Mihovil Masnić i Predrag Lucić

+ odabrani tekstovi mladih autora pristigli na NUS književni natječaj

+ fanzin Dišpet

21:00h / Performans ”Dišpet” / Split Circus

21:30h / Koncert benda Agro Džentlemens / Split Circus

NEDJELJA 27.04.

10:00 – 20:0h / Izložba / MKC

12:00h Street Art / Put Supavla bb

Izrada grafita u organizaciji festivala urbane kulture i ekstremnih sportova xSTatic čiji organizatori ovom akcijom žele podsjetiti javnost na situaciju u kojoj se xSTatic festival trenutno nalazi.

PONEDJELJAK 28.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

UTORAK 29.04.

10:00 – 20:00h / Izložba / MKC

12:00h / Javne akcije i intervencije povodom zatvaranja festivala / NUS – ”Final message”

/ Dioklecijanova Palača

Sve najave programa možete pratiti na Facebook stranici NUS-a www.facebook.com/NeafirmiranaUmjetnickaScena

te na web-u: www.nus.hr

tačno.net
Autor 19.4.2014. u 09:30