Od pastira do magistra, životni put Avde Smailovića na pozornici sedmog festivala Muzika na žici

tačno.net
Autor/ica 27.9.2017. u 10:57

Od pastira do magistra, životni put Avde Smailovića na pozornici sedmog festivala Muzika na žici

Od 11. do 14. oktobra u Sarajevu održaće se sedmi internacionalni muzički festival Muzika na žici, ove godine posvećen stogodišnjici rođenja čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

Festival će biti otvoren koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu, ostatak programa biće izveden na sceni Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Paoletta Marrocu, Vasily Shcherbakov i Kanae Endo samo su neki od istaknutih solista i solistkinja koji će uz potomke Avde Smailovića, njegovu djecu, unuke i praunuke, nastupati na predstojećem festivalu.

U predfestivalskom programu Muzika na žici će kao i svake godine ponuditi sadržaj za najmlađu publiku. U Narodnom pozorištu u Sarajevu 7. oktobra u 12:00 biće upriličena koncertna matineja pod nazivom „Od pastira do magistra“. Ova koncertna bajka u čijoj izvedbi će učestvovati djeca Avde Smailovića dočaraće nam specifičan put kompozitora, koji je bio pastir, kovač, rudar i vodoinstalater da bi na kraju magistrirao muziku.

Sedmi festival u okviru kog će biti održan i simpozijum o životu i radu Avde Smailovića značajan je doprinos očuvanju kulturne baštine, posebno zbog činjenice da će neka njegova djela prvi put biti izvedena pred domaćom publikom.

Festival Muzika na žici održaće se pod generalnim pokroviteljstvom grada Sarajeva uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te ambasada Austrije i Italije u Bosni i Hercegovini.
Thomastik Infeld je omogućio žice za ovogodišnju Muziku na žici i tako pružio podršku festivalu.

Ulaznice za podnevnu matineju i koncert otvaranja u Narodnom pozorištu se plaćaju, ulaz na sve ostale koncerte u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine je slobodan.

tačno.net
Autor/ica 27.9.2017. u 10:57