POGORELIĆ OTVORIO 20. SVEM

tačno.net
Autor 8.5.2014. u 12:18

POGORELIĆ OTVORIO 20. SVEM

Rekordan broj posjetilaca u Narodnom pozorištu

Sala Narodnog pozorišta u Sarajevu primila je sinoć rekordan broj posjetilaca na koncertu maestra Ive Pogorelića kojim su otvorene 20. Sarajevske večeri muzike. Da prošireni kapaciteti Pozorišta nisu bili dovoljni, svjedočili su svi oni koji, nažalost, sinoć nisu mogli prisustvovati koncertu za koji su ulaznice rasprodate nekoliko dana ranije.

Već prvim taktovima čuvene Sonate br.2 u b-molu majstora muzike za klavir Frederica Chopina, mestro Pogorelić je sve prisutne uvukao u svoj svijet, nošen do posljednjeg atoma nadahnutom interpretacijom. Njegovi prsti gotovo da su i vizuelno i zvučno srasli sa klavijaturom na kojoj su vješto i uvjerljivo kreirali nezaboravan zvučni ugođaj.

Zvuci trećeg stava čuvenog Posmrtnog marša, stvorili su atmosferu muzičke molitve uz nevjerovatne Pogorelićeve dinamičke gradacije. Neupitnu virtuoznost maestro je pokazao u izvedbi Lisztovih Mephisto valcera br.1 i Sonate u h-molu, iako je u njegovom umjetničkom pristupu, virtuoznost i dalje samo sredstvo, nikada ne postajući njegovim ciljem.

Umjetničku suptilnost i sofisticiranost ovog umjetnika publika je čula u toplim i mekim pianima, u zapanjujućem kreiranju boja koje je maestro oslobađao iz klavira naizgled nepojmljivom lakoćom, u dugim dramatičnim pauzama kada je i dah bio preglasan, te u uzbudljivim promjenama tempa karakterističnim za njegov intepretatorski stil. Iznimnu interpretativnu snagu, moć transformacije te kreiranje nevjerovatnih atmosfera kontemplacije, Pogorelić je pokazao kroz izvedbu Sonate u h-mol Franza Liszta, jednog od najznačajnijih djela pijanističke literature, kojim je i zaključio sinoćnji koncert.

Euforija je kulminirala, a publika je na nogama višeminutnim aplauzom zahvalila mestru na jedinstvenom muzičkom iskustvu. Velikim brojem posjetilaca na koncertu vrhunskog umjetnika kakav je Ivo Pogorelić, 20. Sarajevske večeri muzike su otvorene na najbolji mogući način.

Večeras je na programu SVEM-a koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass koji će u 20.00 biti održan u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Foto: A. Zrno

tačno.net
Autor 8.5.2014. u 12:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija