PROGRAM TREĆEG DANA 17. JAZZ FESTA

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 08:19

PROGRAM TREĆEG DANA 17. JAZZ FESTA

Treći dan 17. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo, koji će trajati do 10. novembra, u četvrtak donosi tri koncertna programa.

U 19.00 umjesto u Pozorištu mladih, koncert Hamiltona de Holande će zbog velikog interesa posjetilaca biti održan u Bosanskom kulturnom centru. Ovaj brazilski umjetnik svira bandolim, vrstu tradicionalnog brazilskog žičanog instrumenta sličnog mandolini, a njegovi nastupi donose prekrasnu muziku i demonstriraju vrhunsku sviračku tehniku. Pri tome De Holanda ostaje vjeran muzičkoj tradiciji Brazila, ali uz primjese jazza, popa i drugih muzika koje savršeno inkorporira u jedinstven muzički izraz.

Također na sceni BKC-a, ali u 21.00 nastupa grupa Jacka DeJohnettea, jednog od najznačajnijih jazzista današnjice i jednog od najvećih bubnjara u historiji jazza. DeJohnette je dobitnik Grammyja i brojnih priznanja u proteklih pet decenija karijere, a trag je ostavio na nekoliko stotina diskografskih izdanja, kao lider, ko-lider i gostujući muzičar. Nakon osam godina, ovaj umjetnik ponovo nastupa na Jazz Festu, ovaj put sa novim ansamblom čiji je specijalni gost klarinetista i saksofonista Don Byron.

Klupski program Jazz Festa počinje u 23.00. Na programu je koncert Miron Rafajlović Quinteta, a nakon toga i jam session učesnika programa Music Meeting ali i svih zainteresiranih koji im se žele pridružiti na sceni kluba Monument.

tačno.net
Autor 7.11.2013. u 08:19