Rođendan legende: I nakon smrti zarađuje više nego mnoge zvijezde

Autor 8.1.2012. u 12:38

Rođendan legende: I nakon smrti zarađuje više nego mnoge zvijezde

Širom svijeta raznim manifestacijama, tribute koncertima i izložbama memorabilija u nedjelju će se obilježiti rođendan Elvisa Presleya. Da je živ imao bi 77 godina. Tko zna, uzevši u obzir da su 68-godišnji Mick Jagger, 70-godišnji Bob Dylan i 78-godišnji Leonard Cohen još uvijek aktivni, možda bi i on još uvijek nastupao. Zahvaljujući velikoj karizmi čak i 35 godina nakon smrti Elvis još uvijek uživa nesmanjenu popularnost. Dovoljno je reći Elvis i svi znaju o kome se govori jer Elvis je jedan, dovoljno je reći »kralj rock ’n’ rolla« i svi znaju o kome se radi. Pred kraj života borio se s gojaznošću, ovisnošću o lijekovima i depresijom. Preminuo je sa samo 42 godine od srčanog udara 16. kolovoza 1977. godine. Elvisa je mrtvog na podu kupaonice, njegove luksuzne vile na kultnom imanju Graceland pronašla djevojka Ginger Alden. Iako je žurno prevezen u bolnicu, nije mu bilo pomoći. Liječniku je preostalo samo da proglasi smrt glazbenika koji je promijenio glazbeni svijet. Pokopan je na gradskom groblju u Memphisu, no nakon nekoliko pokušaja krađe njegovog tijela, Elvisovi posmrtni ostaci prebačeni su na Graceland gdje mu obožavatelji sa svih strana svijeta dolaze odati počast. 

Obilježavanje Elvisovih godišnjica rođenja i smrti posebno je emocionalno na njegovom imanju Graceland u Tennessyju gdje njegovu uspomenu čuvaju i drže živom bivša supruga Priscilla i kćerka jedinica Lisa Marie Presley. Graceland se od 2006. godine vodi kao američki povijesni spomenik koji svake godine posjeti oko 600 tisuća Elvisovih fanova, a pred dvije godine u Memphisu je 8. siječanj proglašen za »Dan Elvisa Presleya«. I nakon toliko puno godina Elvis je i dalje jako popularan u cijelom svijetu i novi glazbeni trendovi koji se smjenjuju grozničavom brzinom tu popularnost nimalo ne smanjuju. Neodoljive karizmatične pojave koja je djevojke tjerala na histerično ponašanje čim bi ga ugledale, Elvis je za sobom povukao poslijeratnu »baby boom« generaciju koja nije prihvaćala konvencije svojih roditelja. 

JEDAN BRAK, JEDNO DIJETE

Iako se uz Elvisa vežu mnoge ljubavne veze, samo se jednom ženio. Fatalnu Priscillu upoznao je dok je služio vojni rok u američkim vojnim snagama stacioniranim u Njemačkoj. Kad su se prvi put sreli ona je imala samo 14 godina, a on je bio 10 godina stariji. Unatoč razlici u godinama i činjenici da je Priscilla bila maloljetna, nastavili su se viđati sve dok Elvis nije napustio Njemačku 1960. godine. Priscilla se doselila na imanje Graceland dvije godine kasnije, no živjela je u gostinjskoj kući s Elvisovim ocem i pomajkom do svoje mature. Par se vjenčao tek 1. svibnja 1967., a jedino dijete, kći Lisa Maria rođena je 1968. godine. Od supruge Priscille Elvis se razveo 1973. nakon 13 godina braka.

 

  Elvis Presley rođen je u skromnoj obitelji u mjestašcu Toopelo na jugu Mississippija 8. siječnja 1935. godine. Njegovi otac Vernon i majka Gladys bili su jako siromašni. Elvisov otac je radio slabo plaćene poljoprivredne poslove, a Elvisova majka Gladys je bila krojačica. Obitelj je pri Elvisovu porodu zadesila tragedija. Njegov brat blizanac Jessie rođen je mrtav. Elvisovi roditelji se u potrazi za boljim životom sele u Memphis 1948. godine. Tada već tinejdžer, Elvis maturira u tamošnjoj srednjoj školi. Kao 13-godišnjak počeo je pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama. Poput svojih vršnjaka slobodno vrijeme često je provodio u prodavaonici ploča. 

   SENZACIJA

Na Elvisov glazbeni stil najviše su utjecali pop i country glazba, gospel zborovi koje je slušao u crkvi i crnački R&B. Prvu ploču snimio je kao rođendanski dar majci. Svjetsku slavu nije dugo čekao. Elvisov glazbeni uspon počinje 1954. godine kada potpisuje ugovor s legendarnom izdavačkom kućom »Sun Records«. Na njegovu karijeru presudno je utjecao njegov menadžer pukovnik Tom Parker koji ga je i otkrio. Dvije godine kasnije Elvis je već prava senzacija: njegov jedinstveni stil i zvuk, kombinacija raznih glazbenih utjecaja spojena u originalnu mješavinu, bio je potpuno drugačiji od svega što se u to vrijeme moglo čuti. Njegovi nastupi uživo bili su i ostali priča za sebe.

Još za života ušao je u legendu kao čovjek neopisive ljepote i golemog glazbenog talenta, kao siromah koji je uspio, kao bijelac koji je pjevao kao crnac, ali i kao drski seksi simbol. Ukupno je prodao preko milijardu kopija svojih albuma i singl ploča, više nego ijedan glazbenik u povijesti. Hitovi poput »That’s All Right Mamma« i »Heartbreak Hotel« obilježili su njegov uzlet početkom 50-tih. Na vrhuncu slave bio je od 1960. do 1975. godine. U tom je razdoblju izdao 52 ploče. Još za života prodao je oko 600 milijuna primjeraka nosača zvukova.

Osim glazbene ostvario je i financijski iznimno uspješnu filmsku karijeru. Glumio je u čak 33 filma. Na velikom platnu prvi se put pojavio 1956. godine u filmu »Love Me Tender«. Iako mu filmovi nisu imali umjetničke vrijednosti jer mahom je glumio u osrednjim nezahtjevnim tipiziranim glazbenim komedijama, svaka naslovna pjesma tih filmova bila je hit. Koliko su mu filmovi unatoč njihovoj krajnje upitnoj kvaliteti bili uspješni, svjedoči podatak da je od 1957. do 1966. bio na listi najkomercijalnijih američkih filmskih glumaca.   

Može se slobodno reći da je Elvis Presley uz još nekoliko izvođača – DNK rock glazbe. Srušio je sve moguće rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista sa 149 pjesama proveo je čak 996 tjedana. Osvojio je mnoga priznanja, među kojima i tri Grammyja iz 14 nominacija, te Grammy za životno djelo kojeg je osvojio kada mu je bilo samo 36 godina. Velika većina od njegovih ukupno 1145 koncerata bila je rasprodana. Među najvećim hitovima Elvisa Presleya svakako su pjesme »Don’t Be Cruel«, »Love Me Tender«, »Are You Lonesome Tonight«, »It’s Now Or Never«, »Can’t Help Falling In Love«, »Viva La Vegas«, »Suspicious Mind«, »In The Ghetto«, »Always on my mind« i mnoge druge. Elvis Presley, jedna je od najznačajnijih ličnosti u povijesti svjetskog showbusinessa. Bez ikakvih je privilegija služio domovini. Odradio je vojni rok od 20. prosinca 1957. godine do 2. travnja 1960. godine. Vojnici su cijenili Elvisovu skromnost. Bio je jedan od njih. Njegov menadžment pobrinuo se da Elvisova karijera ne pati zbog izbivanja sa scene. U tom razdoblju objavljeno je čak šest njegovih albuma. 

    Elvis je nakon smrti navodno viđen na više mjesta. Najgorljiviji fanovi, koji se nikako nisu mogli pomiriti s njegovom preranom i iznenadnom smrću smatrali su da je Elvis jednostavno pobjegao u totalnu anonimnost od svjetala reflektora i slave koju više nije mogao izdržati. Po zaradi od prodanih ploča kojih je snimio oko 700 Elvis i mrtav zarađuje više nego što mnoge današnje velike zvijezde mogu i sanjati. Zbog te činjenice pripada među najslavnije mrtve osobe koji zarađuju i nakon smrt

Autor 8.1.2012. u 12:38