Sarajevski bend Dolia osvojio treće mjesto i simpatije publike na 47. Gitarijadi

tačno.net
Autor 6.8.2013. u 16:02

Sarajevski bend Dolia osvojio treće mjesto i simpatije publike na 47. Gitarijadi

Od prvog do trećeg augusta je u Zaječaru održana 47. po redu Gitarijada. Gitarijada je najstariji festival neafirmisanih bendova u čitavoj bivšoj Jugoslaviji i svake godine okupi nekoliko desetina hiljada posjetilaca. Ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.

Ove godine u revijalnom dijelu su nastupali Neverne bebe, Elemental, Ritam nereda, Kanda, Kodža i Nebojša i Zabranjeno pušenje. Kao i svake godine, tako i ove, festival je bio jako posjećen, te je oko 70 000 posjetilaca uživalo uz zvuke rock and rolla. Pored odlične zabave, organizovana je i Rock akademija gdje su članovi demo bendova prošli kroz mini obuku koja će im pomoći da njihovi nastupi u budućnosti budu još bolji.

Iako se na takmičenje prijavilo preko 200 bendova iz regiona, samo 12 njih je pozvano da nastupaju, a jedini bend iz naše države je Dolia. Bend koji se sastoji od šest članova je već pobrao simpatije publike u Sarajevu zbog svog scenskog nastupa i zanimljivog žanra muzike, pa su odlučili da se okušaju i na regionalnom nivou. To se pokazalo kao dobra ideja jer je mnogobrojna publika bila oduševljena efektnim scenskim nastupom i dobrom muzikom, te je bend popraćem gromoglasnim aplauzom.

Odlukom žirija su osvojili treće mjesto na ovom prestižnom takmičenju.

Članovi benda su i više nego zadovoljni uspjehom, i kažu da nastavljaju punom parom dalje. Nakon niza uspjeha – sviranja kao predgrupa na Tifinom koncertu na stadionu Grbavica, osvajanjanja trećeg mjesta i simpatija publike na Gitarijadi, te snimanja prvog EP-a; bend nastupa 10. augusta na 16. Internacionalnom festivalu prijateljstva u Goraždu.

tačno.net
Autor 6.8.2013. u 16:02