SDA, DF i HDZ potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti

tačno.net
Autor 19.11.2014. u 20:49

SDA, DF i HDZ potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), odnosno lideri ovih stranaka potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima, kao i ciljevima buduće vlasti.

Nakon dodatnih konsultacija danas su Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, potpisali su sporazum, odnosno juče dogovorena programska načela.

Iako je Čović negirao da je bilo spornih dijelova sporazuma zbog kojih ga sinoć nije potpisao, saznajemo da mu je zapravo bio sporan dio koji se odnosi na “konstitutivnost i ravopravnost naroda”.

Iz prvobitnog dogovora koji su postigli HDZ i SDA u Mostaru bili su “izbačeni” Ostali iz dijela koji se tiče Ustavnih promjena i Izbornog zakona. Na instistiranje pregovaračkog tima DF-a u sporazum su vraćeni Ostali, saznaje Klix.ba.

“Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH-kako stoji u Ustavu BiH-Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)”, stoji u dijelu sporazuma koji se odnosi na ovo.

Osnova potpisanog sporazuma “Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini” čini onih deset tačaka koje su juče dogovorene i prezentovane javnosti, a to su: Ustav i Izborni zakon, evroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Kako je već ranije istaknuto, stranke su opredijeljene da što prije formiraju vlast na svim nivoima, a kada su u pitanju kantoni, to bi se moglo dogoditi u svih 10 kantona tokom naredne sedmice.

Suljagić: Ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce

Sporazum o principima formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i BiH je potpisan i mi u Demokratskoj fronti (DF) imamo sve razloge da budemo zadovoljni – izjavio je za Agenciju FENA član Predsjedništva ove stranke Emir Suljagić.

– Nedoumice koje su postojale u vezi sa potpisivanjem sporazuma su rezultat našeg inzistiranja da se u poglavlje koje se odnosi na izmjene ustava uvrsti eksplicitan stav da će i Ostali, odnosno nekonstitutivni narodi imati ista prava u institucijama ove države kao i konstitutivni narodi – rekao je Suljagić, dodajući kako “sad postoji dokument u kojem su se i Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica, zajedno sa nama u DF-u obavezali da će građane koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati tretirati kao posebnu, četvrtku konstitutivnu skupinu u BiH”.

– To faktički znači da će kroz ustavne promjene i izmjene izbornog zakona i svima koji se ne izjašvanjaju kao pripadnici konstitutivnih naroda biti omogućena ista prava. S tog stanovišta, ovo je veliki dan za sve Bosance i Hercegovce – rekao je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.

 Fena/Klix.ba

 

 

tačno.net
Autor 19.11.2014. u 20:49