Sedmi internacionalni festival Muzika na žici

tačno.net
Autor 13.10.2017. u 13:50

Sedmi internacionalni festival Muzika na žici

Nakon veličanstvenog otvaranja 7. Internacionalnog festivala Muzika na žici u Narodnom pozorištu Sarajevo, na kojem je publika imala priliku poslušati djela Smailovića, Bernsteina i Von Einema u izvedbi Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Ede Mičića i uz međunarodne soliste i solistkinje, festival je nastavljen koncertom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod nazivom Impresije. Na ovom koncertu između ostalih, nastupali/e su Elenore Dunbar, Kanae Endo, Boglarka Erdos… a izvodili/e su djela Smailovića, Sarasate, Ysaie i Ravela.

Druga koncertna veče bila je i prilika da se posjetitelji/ce Muzike na žici upoznaju s publikacijom „Album sjećanja“. Riječ je o izboru iz arhiva porodice Smailović. Autorica „Albuma sjećanja“ je Sadika Smailović Bravničar, a urednica Maja Baralić Materne. Publikacija je nastala u iščekivanju iscrpne i naučno utemeljene monografije, a namjera joj je kroz tekstove savremenika, razgovore s kolegama i relevantne stručne napise da ukaže na segmente iz specifične biografije i umjetničke zaostavštine Avde Smailovića kom je, odnosno stogodišnjici njegovog rođenja, i posvećena sedma Muzika na žici.

Treći festivalski dan je u znaku naučnog skupa o Avdi Smailoviću na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, nakon čega će u Domu oružanih snaga BiH u 17 sati biti upriličen koncert mladih muzičara na žici.
Večeras je u 19:30 u Domu OS BiH na programu koncert Kontrasti.

Program koncerta:
A. Smailović (1917-1984): Fantazija za flautu i klavir

izvode: Hanan Hadžajlić, flauta

Vasily Shcherbakov, klavir

B. Papandopulo (1906 -1991): Rapsodia Concertante for Cello and Piano

izvode: Latica Anić, violončelo; Kanae Endo, klavir

D. Shostakovich (1906 -1975): Klavirski trio br. 1, Op. 8, c-moll/ Piano trio No 1, Op. 8 in C-minor

izvode: Maja Repše, violina; Sanja Repše, violončelo
Alexandra, Pavlović, klavir

Pauza

L. Dallapiccola (1904-1975): Monologo del “Tempo”

izvode: Paoletta Marrocu, sopran; Kanae Endo, klavir

B. Bartok (1881 – 1945): Kontrasti, za violinu, klarinet i klavir /

Contrasts for Violin, Clarinet and Piano

I  Verbunkos (Recruiting Dance)

II  Piheno (Relaxation)

III  Sebes (Fast Dance)

izvode: Eleanor Dunbar, violina; Branko Mlikota, klarinet; Vasily Shcherbakov, klavir

Tokom festivala Muzika na žici na sarajevskoj Muzičkoj akademiji paralelno se odvijaju majstorske radionice sa vrhunskim umjetnicima i umjetnicama, ovogodišnjim gostima i gošćama festivala.
Juče je na temelju bogatog iskustva i vrhunske karijere s studentima/icama akademije radila sopranistica Paoletta Marrocu.

Festival Muzika na žici održava se pod generalnim pokroviteljstvom grada Sarajeva uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te ambasade Austrije, SAD-a i Italije u Bosni i Hercegovini.
Pirastro i Thomastik Infeld su omogućili žice za ovogodišnju Muziku na žici i tako pružili podršku festivalu.

Ulaz na sve koncerte u Domu Oružanih snaga BiH je besplatan.

tačno.net
Autor 13.10.2017. u 13:50