SINOĆ JE U DOMU ORUŽANIH SNAGA BiH OTVOREN 6. FESTIVAL ”MUZIKA NA ŽICI”

tačno.net
Autor 13.10.2016. u 13:56

SINOĆ JE U DOMU ORUŽANIH SNAGA BiH OTVOREN 6. FESTIVAL ”MUZIKA NA ŽICI”

Violeta Smailović- Huart, Konstantin Bogino, Miomira Vitas, Manifred Stilz i Kanae Endo upriličili izvedbe za pamćenje

DRVO ŽIVOTA I

Izvedbom djela Stravinskog, Korsakova, Čajkovskog i Prokofjeva Violeta Smailović-Huart, inicijatorica i umjetnička direktorica festivala ”Muzika na žici” uz pratnju japanske pijanistice Kanae Endo, uvela nas je u prvo festivalsko veče u prepunom Domu oružanih snaga BiH, te u svom uvodnom govoru podsjetila u kontekstu ovogodišnje vizulene poruke festivala da se ispod stabla jabuke uvijek nalazi jabuka, šljiva rijetko, te da se znanje, talenat i vještine, u muzičkim porodicama iz kojih izvođači uglavnom dolaze, prenose s koljena na koljeno. Kako je to slučaj i u porodici Smailović, koja će, sa svima nama, naredne godine obilježiti stotu godišnjicu od rođenja čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića.

Nakon maestralnog nastupa Smailović-Huart čiji zvuk kritičari s razlogom opisuju kao onaj od hiljadu boja i pijanistice Kanae Endo koja je potpuno opravdala izbor u selekciji velikana koji nam se ove godine predstavljaju, a čije izvedbe kritičari opisuju načinom da je njen klavir onaj koji diše, na sceni se pojavio i veliki Konstantin Bogino.
Ovaj predstavnik čuvene muzičke moskovske porodice koja je prijateljevala sa muzičkim velikanima koji su ostavili veliki trag na njegovo umjetničko formiranje jedan je od najznačajnijih ovogodišnjih festivalskih gostiju. Boginovu virtuoznu pijanističku izvedbu prati beskrajno šarmantna pojava i nastup pun života i vedrine.
U drugom dijelu nadahnutog nastupa pridružila mu se supruga sopranistica Miomira Vitas, najpoznatija po vrhunskim izvedbama djela Čajkovskog.
Ova sjajna sopranistica usavršavala se moskovskom Konzervatoriju Čajkovski, ali je ključna osoba u njenom umjetničkom razvoju bila čuvena jugoslovenska vokalna pedagoginja Bruna Špiler, te gospođa Vitas uvijek s radošću naglasi da je ona u prvom redu sarajevski đak.

Završnica prve festivalske večeri bila je u znaku zajedničkog nastupa Violete Smailović-Huart, Konstantina Bogina i violončeliste Manfreda Stilza.
Stilz je osnivač Trio Ravela i rijetki umjetnik koji je imao priliku dva puta nastupiti u Carnegie Hallu svirajući na dva različita instrumenta.

I druge festivalske večeri na koncertu pod nazivom (RE)PLAY publika će imati priliku čuti Manfreda Stilza uz klavirsku pratnju Kanae Endo. Izvešće između ostalog Šumanov Adagio i Allegro op.70 dok će Endo u solističkom nastupu odabrati djela iz Prokofjevog repertoara.
Uz Bogina, Vitas i Smailović-Huart, večerašnja publika imaće priliku upoznati i Noru Romanoff-Schwarzberg i Evu Mach.

Violistica Nora Romanoff-Schwarzberg koncertira širom svijeta kao solistica, ali i članica kamernih ansambala. Nastupala je u prestižnim dvoranama i najznačajnijim festivalima širom svijeta.
Njen trenutni repertoar broji preko 70 djela, od rane do savremene muzike.
Kćerka je počasne gošće 6. festivala ”Muzika na žici”, profesorice Dore Schwarzberg i svira na violi iz 1790. godine koju joj je velikodušno ustupila pokojna Lady Margaret Kagan.
Zagrebačka violinistica Eva Mach pripada generaciji mladih izuzetno talentovanih muzičara/ki. Iza nje su prve nagrade na državnim takmičenjima. Njen repertoar podrazumijeva bogat izbor djela iz različitih epoha i stilova.
Nakon magisterija usavršavala se diljem svijeta kod velikih violinskih majstora, među kojima je i Stefan Milenković.

Nadamo se da će vaš večerašnji izbor biti (RE)PLAY, drugi koncertni program u okviru festivala koji nam dovodi najveće muzičke umjetnike današnjice u Sarajevo.
Program počinje u 19:30 u Domu oružanih snaga BiH.

U petak u isto vrijeme imaćete priliku uživati u koncertu mladih talenata, polaznika/ca Muzičkih radionica festivala Muzika na žici uz goste iz Francuske, Hrvatske i Slovenije)
Predstavljamo i sarajevski odjel European String Teachers Association uz prisustvo počasne festivalske gošće, profesorice Dore Schwarzberg.

tačno.net
Autor 13.10.2016. u 13:56