Sjećanje na legendarnog Johna Lennona

Autor 8.12.2011. u 22:13

Sjećanje na  legendarnog Johna Lennona

Glazbenik se već odavno bio prometnuo u istaknutog mirovnog aktivista, oženjenog japanskom umjetnicom Yoko Ono, kada je ubijen s četiri metka ispaljena u leđa 8. prosinca 1980. ispred elitne stambene zgrade Dakote u njujorškom Central Parku u kojoj je živio. Bilo mu je 40 godina.

Ubojica, Mark David Chapman, psihički poremećeni mladić kojemu je tada bilo 25 godina, priznao je odgovornost za zločin rekavši kako je htio privući pozornost javnosti.

Nakon što mu je Lennon potpisao omot albuma Double Fantasy, čekao je pet sati ispred njegove zgrade da se vrati kako bi ga ubio. Poslije ubojstva, čistač zgrade našao je na ulazu potpisan album te ga predao policiji kao dokaz.

Osuđen na kaznu doživotna zatvora, uz nemogućnost pomilovanja dok ne odsluži 20 godina, Chapman je još u zatvoru u Attici. Zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu odbijen mu je šest puta, posljednji put u rujnu ove godine.

Yoko Ono se protivi oslobađanju ubojice strahujući za svoju i za sigurnost 35-godišnjeg sina Seana Lennona.

Svake godine Lennonovi obožavatelji sastaju se 9. listopada i 8. prosinca u dijelu Central Parka prozvanom Strawberry Fields, po pjesmi Beatlesa Strawberry Fields Forever. Pretprošle godine je Yoko Ono na godišnjicu ubojstva organizirala izložbu o njujorškim godinama svog supruga, a usto i nastavlja održavati službenu internetsku stranicu www.johnlennon.com.

Dana 9. listopada, na Lennonov rođendan (1940. godine), diljem svijeta su organizirana događanja njemu u čast. U rodnome Liverpoolu ona još gotovo svakodnevno traju i službeno će završiti 9. prosinca.

Autor 8.12.2011. u 22:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija