Vrhunski flamenco glazbenici u Mostaru

tačno.net
Autor 22.7.2016. u 09:58

Vrhunski flamenco glazbenici u Mostaru

U Mostar stiže vjetar svježine, potekao iz španjolskih regija Andaluzije, Murcije i Extramadure. Razigrani flamenco dodatno će zagrijati mostarsku publiku, koja će imati priliku da uživa u vrhunskoj glazbenoj izvedbi Mirze Redžepagića i Nine Ćorić.

 

Koncert će se održati u subotu, 23.07., na ljetnjoj sceni OKC Abrašević, s početkom u 21.30h. Cijena ulaznice je 6 KM.

Mirza Redžepagić je pionir flamenko gitare u Bosni i Hercegovini. Nakon završenih studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, svoje polje umjetničkog djelovanja je preusmjerio na flamenko gitaru. Usavršavao se u Granadi kod raznih maestra flamenko gitare od kojih izdvaja Ruben Camposa i Jorge el Pisao. Kao dobitnik stipendije od strane Asocijacije flamenko gitarista Španije (Asociación Española de Guitarra Flamenca) 2013. usavršava se Madridu gdje je učio flamenko gitaru sa maestrom Jose Deluna.

Početkom 2016. godine pokreće svoj flamenko projekat sa zagrebačkom flamenko pjevačicom Ninom Ćorić i grupom palmerosa iz Sarajeva ”Los Jaleos”.

Nina Ćorić je prva i zasada jedina pjevačica flamenka u regiji priznata od struke. Nakon projekta “Pjevajući Lorcu” 2012. pozvana je u Madrid na konzervatorij flamenka “Amor de Dios” na daljnje usavršavanje. 2013. projektom “Yo soy flamenca” uvodi klavir u svoj flamenko izričaj. Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno promovira i njeguje tradiciju flamenka u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

Od 2012. do danas organizatorica je Flamenco Festivala Zagreb, Nina i Mirza su svoj prvi nastup imali u februaru u sarajevskom klubu ”Mash” koji je ujedno bio i prvi domaći flamenko nastup u našoj zemlji.

Do sada su održali desetak nastupa širom regije izvodeći tradicionalne flamenko forme za koje je Mirza komponovao muziku. Od nastupa posebno izdvajamo Omiš Guitar Fest (maj 2016.) i Festival ”Dan Zauvek” u Raški (jul 2016.).

Sljedeći zajednički projekat biće premijerno prikazan na otvorenju 5. Flamenco Festivala Zagreb u septembru ove godine

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.7.2016. u 09:58