Završen osmi Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 18:27

Završen osmi Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop

Premijernim prikazivanjem filma u 4k rezoluciji pod nazivom “Ovo je Tuzla” autora Denisa Bašića, Mirze Hadžića, Peđe Pepića i njihovih saradnika, sinoć je na Trgu Slobode u Tuzli, završen osmi Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, čiji je organizator Grad Tuzla. Prije prve projekcije upriličena je izložba fotografija koje su nastale tokom snimanja filma. Kao i svih ranijih godina tokom festivala ulaz je bio slobodan za sve posjetioce.

„Zahvaljujem svim organizatorima, učesnicima i publici festivala Kaleidoskop i posebno volonterima, bez kojih naš 8. festival Kaleidoskop ne bi bio ovako uspješan“ izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tokom šest festivalskih dana mnogobrojni posjetioci imali su priliku uživati u interaktivnim, kreativnim, umjetničkim radionicama, različitim izložbama, predstavama, Kaleidoskop artu i koncertima. Festival je otvoren, izložbom radova ”Salome” autorice Azre Štilić, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“, a večer je upotpunio DJ Incept. Unikatne i interesantne rukotvorine predstavljene su kroz Kaleidoskop art, na platou kod Ismeta i Meše. U Gradskom parku članovi udruženja „Tuzlanska amika“ u saradnji sa prijateljima iz Italije, upriličili su radionicu i zabavu uz muziku za sve pod nazivom „Kaleidoskop Art park“. Kuća plamena mira bila je domaćin teatarskoj predstavi“Helem Nejse”, a u Caffe galeriji Bunt upriličen je koncert sastava Mojo Pin.

Održana je i aktivna dvodnevna radionica gitare, sa poznatim instrumentalistom Murisom Varajićem, gdje su mladi učesnici kroz razgovor i vježbu, u Domu mladih, imali priliku poboljšati postojeće sviračke sposobnosti, te steći neka nova znanja i vrijednosti vezane za ovaj instrument. Gradski park u Tuzli, tokom festivala postao je bogatiji za djelo sarajevskog likovnog umjetnika Dženana Hadžihasanovića „Bosanski ćilim“, čiji motivi predstavljaju važnu kulturnu vrijednost naroda u BiH i u regionu.

Od ovog ljeta Grad Tuzla posjeduje još jednu atrakciju „Vesele stepenice“, koje su oslikali aktivisti Omladinskog pokreta Revolt i volonteri festivala Kaleidoskop. Riječ je o obnovljenom i motivima sa bosanskih ćilima ukrašenom stepeništu Bulevar-Gradina.

Tokom tri dana koncertnih aktivnosti nastupilo je 17 bendova iz BiH, Srbije, Hrvatske i Italije, S.A.R.S, Disciplin A Kitschme, Frenkie, Edo Maajka i Psihomodo pop, MUD, Untold, Mefistofeles, Xeper, Kontrast, Inner Sanctum, Nula Plus, Critical Mass i Urban Instinkt, Muris Power Trio (MP3), Činčila, Strava škola i Flatline.

Karakteristika festivala Kaleidoskop je da potiče „dijalog umjetnosti i umjetnost dijaloga“, omogućavajući razmjenu ideja, iskustava i stavova među mladim umjetnicima iz regiona i drugih zemalja.  Ipak, prioritet imaju  tuzlanski umjetnici, kojima je pružena mogućnost da učestvuju u kreiranju programa festivala, kao i da se predstave tuzlanskoj publici. Tako su i na ovogodišnjem festivalu, u muzičkom dijelu, bile najzastupljenije tuzlanske grupe i sa ovom praksom će se nastaviti i u budućnosti.

tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 18:27