Novo u Norveškoj: OMLADINA GRADI MOSTOVE POVEZIVANJA

Fahro Konjhodžić
Autor 5.3.2019. u 10:10

Novo u Norveškoj: OMLADINA GRADI MOSTOVE POVEZIVANJA

Posljednjeg vikenda, u prostoru ambasade BiH u Oslu je predstavljena organizacija mladih, BUJRUM.  To je mreža mladih koji žive u Norveškoj, koja će svoje aktivnosti vršiti kroz udruženje koje ima za cilj okupiti mlade ljude porijeklom iz BiH a u svrhu izgradnje društvene, poslovne, stručne i kulturne mreže među mladim Bosancima i Hercegovcima.

Kako je prisutne na ovom skupu upoznao jedan od inicijatora, Adnan Marić, inače već sada ugledni pravnik, rođen u Mostaru, udruženje je prvobitno nastalo samo kao ideja, te je organizovano nekoliko uspješnih tematskih radionica i eventa koji su popraćeni sa značajnim interesovanjem među omladinom, što nam je samo potvrdilo da mladi ljudi iz BiH u Norveškoj imaju potrebu za jednim ovakvim Udruženjem koje upravo ima cilj nuditi adekvatan sadržaj za njihovu starosnu dob.

– Mi organizujemo radionice i evente koji se bave relevantnim temama iz biznisa i kulture ali i onih zabavnog karaktera koji su namijenjeni međusobnom druženju članova. Također sarađujemo i sa drugim sličnim organizacijama i udruženjima a u svrhu povezivanja i kreiranja jedne vrlo kvalitetne platforme za mlade, naglasio je Adnan Marić.

Osnivači udruženja su Mina Hajdarović, Adnan Marić, Lejla Halilagić i Alma Velagić.

Ovom prilikom, prisutne je pozdravio ambasador BiH Nedim Makarević, koji je potpisao i pristupnicu ovoj organziaciji.

Ovom prilikom valja pomenuti da je već dugo postojala potreba da se mladi koji su rođeni u BiH ili koji vuku porijeklo udruže u jednu organizaciju. U ovom trenutku ne postoje tačni podaci koliko u Norveškoj živi mladih ove grupacije. Ono što je možda najvažnije podvući da su mladi iz Bosne i Hercegovine osjetili potrebu da se organizuju i povežu kako bi lakše ostvarili svoje mjesto u norveškom društvu.

Fahro Konjhodžić
Autor 5.3.2019. u 10:10