U Pragu konferencija o jeziku

tačno.net
Autor/ica 21.10.2018. u 12:49

Izdvajamo

  • Posebno ih je šokirala fotografija žičane ograde između dvije škole pod jednim krovom u Travniku. Bili su zaprepašteni da se na njihovom kontinentu u 21. stoljeću prakticira jezični aparthejd.

Povezani članci

U Pragu konferencija o jeziku

Evropska komisija, Ministarstvo obrazovanja Republike Češke i njihov Nacionalni institut za daljnje obrazovanje organizirali su međunarodnu konferenciju “Jezik u zrcalu jednog stoljeća”, održanu proteklog tjedna u Ministarstvu obrazovanja u Pragu. Uz češke sudionike govorili su i predstavnici slovačkog Nacionalnog instituta za obrazovanje, predstavnici Evropske komisije, Američke ambasade, Goethe-instituta, Polský institut, Institut Français, Instituto Cervantes, Cambridge i British Council.

Za plenarnog predavača pozvali su Snježanu Kordić da govori o aktualnom odnosu jezika i nacionalnog identiteta u južnoslavenskim državama. S obzirom na izvanredne prijateljske odnose između Češke i Slovačke koji su se očitovali i sudjelovanjem brojnih gostiju iz Slovačke na konferenciji, publika je slušajući predavanje ostala zgranuta jezičnim nacionalizmom kod južnih Slavena. Posebno ih je šokirala fotografija žičane ograde između dvije škole pod jednim krovom u Travniku. Bili su zaprepašteni da se na njihovom kontinentu u 21. stoljeću prakticira jezični aparthejd.

Pozitivnim i važnim događajem ocijenili su pojavu Deklaracije o zajedničkom jeziku, koju su potpisali brojni istaknuti intelektualci iz južnoslavenskih zemalja, jer ona budi nadu u vraćanje razuma.

 

tačno.net
Autor/ica 21.10.2018. u 12:49